przekładany jabłecznik z kremem i biszkoptem

  • wyświetlono: 850 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

To ciasto pieczone przez moją babcię. Uwielbiam babcine przepisy- są proste ale zawsze się udają.

28695223_334377100384945_578555202_o
  • 120min

Składniki

*blaszka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto półkruche:
200 g mąki
200 g zimnego masła
150 g cukru pudru
2 jajka
3 żółtka
5 łyżek kwaśnej śmietany 18%
2 łyżeczki proszku do pieczenia
na biszkopt:
3 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
na masę jabłkową:
1,5- 2 kg obranych już jabłek
150 g cukru (lub więcej w zależności od kwaśności jabłek)
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka soku z cytryny
na krem budyniowy:
450 ml mleka
1 opakowanie budyniu waniliowego
3 łyżki cukru
łyżka kakao
200 g masła
3 łyżki startych orzechów włoskich

Sposób przygotowania przepisu:

przekładany jabłecznik z kremem i biszkoptem

  • 1. Składniki ciasta półkruchego zagnieść szybko i podzielić na połowę. Jedną częścią wyłożyć blaszkę wyścieloną papierem. Drugą część umieścić w lodówce. Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec około kwadransa.
  • 2. Jabłka zetrzeć, zasypać cukrem i cynamonem i dusić aż wysmaży się nadmiar soku. Wyłożyć na podpieczone ciasto. Drugą połowę ciasta rozwałkować i przykryć jabłka. Piec jeszcze około 40 minut. Wystudzić.
  • 3. Przygotować biszkopt: białka ubić na sztywno i nadal ubijając dosypywać powoli cukier a następnie dodawać po żółtku. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i delikatnie wmieszać do masy. Przełożyć ciasto do blaszki i piec około 30 minut w 175*C.
  • 4. Budyń rozrobić z cukrem w odrobinie mleka i ugotować na pozostałym mleku. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć najpierw samo a następnie dodawać po łyżce budyniu. Krem podzielić na połowę. Do jednej części dodać kakao i orzechy. Na wystudzone ciasto jabłkowe rozsmarować krem kakaowy, przykryć biszkoptem i posmarować białym kremem. Wierzch można posypać kakao.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babciCiastojabłkakruche ciastokrem budyniowyjabłecznikszarlotkado kawyjesieńciasto z jabłkamiciasto przekładaneciasto babcijabłecznik z kremembabciaprzepis_miesiąca1000jabłecznik na biszkopciekrem z orzechamikruchy jabłecznik

Komentarze

Podobne przepisy

Biszkopt z zapiekanym kremem i pianką

Dodane przez: JustKuchcik

Biszkopt z zapiekanym kremem i pianką

Miękki biszkopt z zapiekanym kremem...

Miodownik z kremem budyniowym i biszkoptem.

Dodane przez: BABECZKA 35

Miodownik z kremem budyniowym i biszkoptem

Lubicie ciasto miodownik? Jeśli...

Biszkopt z kremem wiśniowym

Dodane przez: Cukiereczek

Biszkopt z kremem wiśniowym

Banalnie proste do przygotowania...

ciasto marchewkowe

Dodane przez: elka72

Ciasto marchewkowe z orzechami i żurawiną...

Jesień to idealna pora na marchewkowe...

Ciasto Ambasador

Dodane przez: AnkaFiranka

Ciasto Ambasador - biszkopt z kremem, herbatnikami...

Ambasador, czyli biszkopt z dwoma...

ciasto

Dodane przez: Cukiereczek

Biszkopt z kremem jogurtowym i truskawkami

Mięciutki biszkopt z delikatnym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE