Jabłecznik pod kukurydzianą skorupką

0 (0 ocen)

Ciasto jest zwarte i wilgotne, a skorupka chrupiąca, przynajmniej w dniu upieczenia, i ciekawie kontrastuje smakowo ze słodkim spodem i winnymi jabłkami.

Składniki:

  • CIASTO:
    około 50 dag twardych, winnych jabłek
    sok z cytryny do ich skropienia
    10 dag miękkiej margaryny
    3/4 szklanki cukru
    4 jajka rozmiar L
    10 dag mąki pszennej - użyłam typ 650
    10 dag mąki ziemniaczanej
    szczypta soli
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
    MASA PŁATKOWA:
    8 dag margaryny
    1/4 szklanki cukru
    6 łyżek śmietany 18% do zup
    10 dag śniadaniowych płatków kukurydzianych
    DODATKOWO:
    tłuszcz i bułka tarta do formy
    awaryjnie odrobina mleka – gdyby ciasto było za gęste
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto ucierane Desery

Jabłecznik pod kukurydzianą skorupką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka umyć, osuszyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na 16 cząstek i skropić sokiem z cytryny.
    Tortownicę o średnicy 26 cm z kominem wysmarować margaryną i wysypać tartą bułką.
    Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni z termo obiegiem (180 bez termo obiegu).
  • 2. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia.
    Miękką margarynę utrzeć z cukrem i szczyptą soli.
    Miksując dodawać po jednym jajku na zmianę z porcjami przesianej mąki.
    Na koniec wymieszać ze skórką pomarańczową.
    Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wierzch obłożyć szesnastkami jabłek.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut – powinno być widać, że ciasto już nie jest surowe.
  • 3. Kilka minut przed końcem pieczenia przygotować skorupkę.
    Margarynę rozpuścić w rondelku, dodać cukier i śmietanę.
    Mieszając podgrzewać, aż cukier się rozpuści, dodać płatki kukurydziane i dokładnie wymieszać.
    Tortownicę wyjąć z piekarnika i rozłożyć na wierzchu masę kukurydzianą.
    Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze około 20 minut.
  • 4. Przepis znalazłam na forum cincin, a że zaintrygowała mnie kukurydziana skorupka, postanowiłam go wypróbować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować