Ciasto jest zwarte i wilgotne, a skorupka chrupiąca, przynajmniej w dniu upieczenia, i ciekawie kontrastuje smakowo ze słodkim spodem i winnymi jabłkami.
Składniki:
CIASTO:
około 50 dag twardych, winnych jabłek
sok z cytryny do ich skropienia
10 dag miękkiej margaryny
3/4 szklanki cukru
4 jajka rozmiar L
10 dag mąki pszennej - użyłam typ 650
10 dag mąki ziemniaczanej
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
MASA PŁATKOWA:
8 dag margaryny
1/4 szklanki cukru
6 łyżek śmietany 18% do zup
10 dag śniadaniowych płatków kukurydzianych
DODATKOWO:
tłuszcz i bułka tarta do formy
awaryjnie odrobina mleka – gdyby ciasto było za gęste
Jabłecznik pod kukurydzianą skorupką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka umyć, osuszyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na 16 cząstek i skropić sokiem z cytryny.
Tortownicę o średnicy 26 cm z kominem wysmarować margaryną i wysypać tartą bułką.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni z termo obiegiem (180 bez termo obiegu).
2.Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia.
Miękką margarynę utrzeć z cukrem i szczyptą soli.
Miksując dodawać po jednym jajku na zmianę z porcjami przesianej mąki.
Na koniec wymieszać ze skórką pomarańczową.
Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wierzch obłożyć szesnastkami jabłek.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut – powinno być widać, że ciasto już nie jest surowe.
3.Kilka minut przed końcem pieczenia przygotować skorupkę.
Margarynę rozpuścić w rondelku, dodać cukier i śmietanę.
Mieszając podgrzewać, aż cukier się rozpuści, dodać płatki kukurydziane i dokładnie wymieszać.
Tortownicę wyjąć z piekarnika i rozłożyć na wierzchu masę kukurydzianą.
Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze około 20 minut.
4.Przepis znalazłam na forum cincin, a że zaintrygowała mnie kukurydziana skorupka, postanowiłam go wypróbować.
Komentarze