Jabłecznik z migdałową skorupką

4.99 (148 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jabłecznik z migdałową skorupką to bardzo smaczne ciasto do kawki. Kruche ciasto i połączenie jabłek i przyrumienionych płatków migdałów jest przepyszne.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    250 g mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 jajko
    125 g masła
    80 g cukru
    2 łyżki cukru waniliowego
    skórka z cytryny, starta
    4 jabłka (u mnie 7 sztuk)
    Na skorupkę:
    100 g masła
    2 łyżki cukru waniliowego
    100 g cukru
    160 g płatków migdałów
    1 łyżeczka cynamonu
    3 łyżki mleka
    3 łyżki mąki
    ewentualnie tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

4.99 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jabłecznik Kruche ciasto

Jabłecznik z migdałową skorupką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać jajko, masło pocięte na kawałki, cukier, cukier waniliowy i startą skórkę z cytryny. Zagnieść na gładkie ciasto i wstawić na pół godziny do lodówki.
    2. Jabłka obrać, wybrać gniazda nasienne i pokroić na plastry. Okragłą foremkę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub nasmarować tłuszczem.
    3. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować najlepiej pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej i wyłożyć foremkę. Utworzyć brzeżek z ciasta i rozłożyć jabłka na cieście.
    4. Masło rozpuścić w rondelku. Wsypać cukier, cukier waniliowy i płatki migdałów. Dodać cynamon, mąkę i mleko. Wymieszać i rozłożyć na jabłkach. Po zapieczeniu powstanie chrupiąca skorupka. Ja wzięłam podwójną ilość składników na skorupkę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 50 minut na złoto. Podawać z sosem waniliowym lub lodami.

Porady

Ciasto można urozmaicić orzechami włoskimi lub laskowymi. Dodać rodzynki z rumu, lub większą ilość cynamonu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Migdały Płatki Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować