Jabłecznik pod chmurką.

4.5 (194 ocen)

Jabłecznik,który robię w tortownicy postanowiłem zmienić zamiast ciasta dałem biszkopty.Fajne połączenie smaku jabłek z delikatnym ptasim mleczkiem. idealne do kawy.

Składniki:

  • 80 g biszkoptów

    Masa jabłkowa:
    4-5 jabłek
    1 szkl cukru
    2 łyżeczki żelatyny

    Krem:
    0,5 l śmietany 30% lub 36%
    1/2 szkl cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłecznik pod chmurką. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty rozłożyć na dnie okrągłej tortownicy o średnicy 24 cm.
  • 2. Masa jabłkowa: jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Do rondelka wlać wody tyle aby zakryć dno. Wsypać jabłka i prażyć przez chwilę, dodać cukier. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl wody i na końcu wlać do jabłek, dobrze wymieszać. Jabłka wyłożyć na biszkopt. Włożyć do lodówki.
  • 3. Krem: Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl wody. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, na końcu dodać cukier puder i żelatynę cały czas miksując. Krem wyłożyć na masę jabłkową, rozprowadzić łyżką i ponownie włożyć do lodówki .Całość można posypać czekoladą startą na drobnej tarce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować