Jabłecznik,który robię w tortownicy postanowiłem zmienić zamiast ciasta dałem biszkopty.Fajne połączenie smaku jabłek z delikatnym ptasim mleczkiem. idealne do kawy.
Składniki:
80 g biszkoptów
Masa jabłkowa:
4-5 jabłek
1 szkl cukru
2 łyżeczki żelatyny
Krem:
0,5 l śmietany 30% lub 36%
1/2 szkl cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
Jabłecznik pod chmurką. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopty rozłożyć na dnie okrągłej tortownicy o średnicy 24 cm.
2.Masa jabłkowa: jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Do rondelka wlać wody tyle aby zakryć dno. Wsypać jabłka i prażyć przez chwilę, dodać cukier. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl wody i na końcu wlać do jabłek, dobrze wymieszać. Jabłka wyłożyć na biszkopt. Włożyć do lodówki.
3.Krem: Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl wody. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, na końcu dodać cukier puder i żelatynę cały czas miksując. Krem wyłożyć na masę jabłkową, rozprowadzić łyżką i ponownie włożyć do lodówki .Całość można posypać czekoladą startą na drobnej tarce
Komentarze