Jest to przepis, który przekazała mi moja mama. Ciasto jest pyszne, zawsze się udaje, a smak kwaśnych jabłek w połączeniu ze słodką masą to super propozycja nawet dla tych, którzy nie przepadają za słodkościami.
60 min
Składniki:
Ciasto:
4 jaja, ¾ szkl. cukru, ¾ szkl. mąki, 2 czubate łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
500 ml mleka, 1i 1/2 opak. budyniu śmietankowego (po 60 g ), 200 g masła, 2 łyżki cukru
Warstwa jabłkowa:
1 kg jabłek, cukier do smaku (ja używam 2 czubate łyżki), ½ łyżeczki cynamonu, galaretka cytrynowa
Lub Słoik litrowy jabłek przesmażonych
Polewa:
Pół kostki masła,, ½ szkl. cukru pudru, 2 czubate łyżki kakao, 2 łyżki mleka, łyżka oleju, pół tabliczki czekolady gorzkiej
Dodatkowo:
Opakowanie małych biszkoptów, łyżka kokosu lub kolorowej posypki
Jabłecznik królewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier, nadal miksować, dodawać po 1 żółtku i miksować jeszcze do podwojenia masy jajecznej.
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia wymieszać, przesiać i dodać do puszystej masy jajecznej. Delikatnie wymieszać, przełożyć do wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia foremki (24x30). Piec 30 min w temp. 180oC.
Warstwa jabłkowa: Ja używam gotowych jabłek przesmażonych, które przygotowuję do placka jesienią.
Ale można 1 kg jabłek obrać, zetrzeć na tarce, udusić dodając cukier i cynamon. Na koniec zdjąć z ognia i wsypać galaretkę. Dokładnie wymieszać, przestudzić i wyłożyć na wystudzony biszkopt (można go wcześniej nasączyć).
Krem: połowę mleka zagotować, resztę wymieszać z cukrem i budyniem. Wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń, wystudzić (przykryć garnek folią aluminiową). Utrzeć masło, partiami dodawać budyń i miksować na jednolitą masę.
Krem wyłożyć na warstwę jabłkową. Na kremie ułożyć biszkopty i polać polewą. Posypać wiórkami kokosowymi lub posypką.
Polewa: rozpuścić w rondelku masło razem z cukrem, energicznie mieszając wsypać kakao, wlać olej i mleko. Mieszać aż polewa zacznie gęstnieć, wylać gorącą na biszkopty.
Schłodzić w lodówce.
Komentarze