Jabłecznik królewski

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jest to przepis, który przekazała mi moja mama. Ciasto jest pyszne, zawsze się udaje, a smak kwaśnych jabłek w połączeniu ze słodką masą to super propozycja nawet dla tych, którzy nie przepadają za słodkościami.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jaja, ¾ szkl. cukru, ¾ szkl. mąki, 2 czubate łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem:
    500 ml mleka, 1i 1/2 opak. budyniu śmietankowego (po 60 g ), 200 g masła, 2 łyżki cukru
    Warstwa jabłkowa:
    1 kg jabłek, cukier do smaku (ja używam 2 czubate łyżki), ½ łyżeczki cynamonu, galaretka cytrynowa
    Lub Słoik litrowy jabłek przesmażonych
    Polewa:
    Pół kostki masła,, ½ szkl. cukru pudru, 2 czubate łyżki kakao, 2 łyżki mleka, łyżka oleju, pół tabliczki czekolady gorzkiej
    Dodatkowo:
    Opakowanie małych biszkoptów, łyżka kokosu lub kolorowej posypki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Jabłecznik królewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier, nadal miksować, dodawać po 1 żółtku i miksować jeszcze do podwojenia masy jajecznej.
    Mąkę, kakao, proszek do pieczenia wymieszać, przesiać i dodać do puszystej masy jajecznej. Delikatnie wymieszać, przełożyć do wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia foremki (24x30). Piec 30 min w temp. 180oC.
    Warstwa jabłkowa: Ja używam gotowych jabłek przesmażonych, które przygotowuję do placka jesienią.
    Ale można 1 kg jabłek obrać, zetrzeć na tarce, udusić dodając cukier i cynamon. Na koniec zdjąć z ognia i wsypać galaretkę. Dokładnie wymieszać, przestudzić i wyłożyć na wystudzony biszkopt (można go wcześniej nasączyć).

    Krem: połowę mleka zagotować, resztę wymieszać z cukrem i budyniem. Wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń, wystudzić (przykryć garnek folią aluminiową). Utrzeć masło, partiami dodawać budyń i miksować na jednolitą masę.
    Krem wyłożyć na warstwę jabłkową. Na kremie ułożyć biszkopty i polać polewą. Posypać wiórkami kokosowymi lub posypką.

    Polewa: rozpuścić w rondelku masło razem z cukrem, energicznie mieszając wsypać kakao, wlać olej i mleko. Mieszać aż polewa zacznie gęstnieć, wylać gorącą na biszkopty.
    Schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować