Jabłecznik królewski

  • wyświetlono: 1094 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Jest przepyszny, rozpływający się w ustach.

P1302195
  • Średni

Składniki

BISZKOPT:
- jaja: 5 sztuk
- cukier: 1 szklanka
- woda: 3 łyżki
- mąka: 3.25 szklanki
- proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
MASA:
- woda: 2 szklanki
- woda do budyniu: 0.75 szklanki
- cukier: 1 szklanka
- jabłka: 1 kilogram
- budyń śmietankowy: 2 opakowania
- śmietana 30%: 500 gramów
- cukier puder: 0.5 szklanki

Sposób przygotowania przepisu:

Jabłecznik królewski

  • 1. Jajka z cukrem miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy wodę oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie miksujemy, przekładamy na blaszkę o wymiarach 25x35 cm. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20 min.

    Zagotowujemy wodę z cukrem, jabłka obieramy, kroimy w kostkę. Dodajemy do gotującej się wody. Prażymy przez ok. 5 min. Budynie rozprowadzamy w 3/4 szklanki wody i dodajemy do rozgotowanych jabłek. Biszkopt przekrawamy, gorące jabłka wykładamy na zimny biszkopt, przykrywamy drugą częścią biszkoptu, studzimy. Następnie przygotowujemy bitą śmietanę, ubitą z cukrem. Wykładamy na masę jabłkową.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

konkurs_warsztaty

Komentarze

Podobne przepisy

Lukier królewski

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Lukier królewski do dekoracji

Uwielbiam ten lukier jest prosty...

Sernik królewski

Dodane przez: Anyzkowo

Sernik królewski

Oj jak ja lubię serniki !Sernik...

Dodane przez: Konto nieaktywne

Jabłecznik

Jabłecznik na kruchym cieście z...

Placek królewski

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Placek królewski

Miodowe placki przekładane masą...

Jabłecznik.

Dodane przez: matuszczakasia

Jabłecznik

Jesień kojarzy mi się z jabłkami,...

Jabłecznik

Dodane przez: Paulina16621

Jabłecznik

Pyszne ciasto. Jest delikatne i...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE