Jabłecznik bez jajek

4.5 (182 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Nie macie w lodówce jajek, lub ich po prostu nie możecie jeść, a jednak uwielbiacie jabłeczniki, szarlotki? :) Polecam mięciutki, pyszny jabłecznik na bazie serka homogenizowanego.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:


  • 3 szklanki mąki
    350 g miękkiej margaryny lub masła
    400 g waniliowego serka homogenizowanego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo:

    2 słoiki jabłek prażonych
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłecznik bez jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    Do miski wsypujemy wszystkie składniki na ciasto. Zagniatamy aż powstanie gładkie ciasto. Wkładamy na minimum 15 minut do lodówki.
    Ciasto dzielimy na dwie części: mniejszą i większą. Tą większą wykładamy na spód wysmarowanej tłuszczem foremki. Nakładamy na nie prażone jabłka. Na ich wierzch można posypać opcjonalnie 1 łyżkę soku z cytryny czy cynamonu. Mniejszą część ciasto rozwałkowujemy, nakładamy na jabłka. Piec przez około 40-45 minut w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować