Nie macie w lodówce jajek, lub ich po prostu nie możecie jeść, a jednak uwielbiacie jabłeczniki, szarlotki? :) Polecam mięciutki, pyszny jabłecznik na bazie serka homogenizowanego.
1 godz. 5 min
Składniki:
3 szklanki mąki
350 g miękkiej margaryny lub masła
400 g waniliowego serka homogenizowanego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki cukru pudru
Jabłecznik bez jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Do miski wsypujemy wszystkie składniki na ciasto. Zagniatamy aż powstanie gładkie ciasto. Wkładamy na minimum 15 minut do lodówki.
Ciasto dzielimy na dwie części: mniejszą i większą. Tą większą wykładamy na spód wysmarowanej tłuszczem foremki. Nakładamy na nie prażone jabłka. Na ich wierzch można posypać opcjonalnie 1 łyżkę soku z cytryny czy cynamonu. Mniejszą część ciasto rozwałkowujemy, nakładamy na jabłka. Piec przez około 40-45 minut w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze