Izotonik arbuzowy

5 (1 ocen)

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Przepis na niezwykle pyszny, zdrowy i naturalny izotonik, który przygotujemy w kilka chwil. Arbuz jest niskokalorycznym owocem, który w 92 % składa się z wody, ale w swoim składzie niesie cenne wartości odżywcze tj. potas, magnez, wapń, antyoksydanty oraz witaminę A i C. Szybko i naturalnie zaopatruje nasz organizm w elektrolity. Zawiera także cenny aminokwas - cytrulinę, która rozszerza światło naczyń krwionośnych, co powoduje zwiększenie objętości mięśni w trakcie treningu. Cytrulina wspomaga również regenerację mięśni oraz pozwala na bardziej intensywny wysiłek.

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 400 g miąższu z arbuza
    - 3/4 szklanki wody mineralnej
    - sok z 1 limonki
    - 1 łyżka miodu lipowego*
    - duża szczypta soli

    * Miód możemy zastąpić także syropem klonowym, daktylowym lub z agawy.
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Napoje Koktajl

Izotonik arbuzowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miąższ z arbuza pozbawiamy pestek i przekładamy do miksera. Następnie dolewamy wodę mineralną, sok wyciśnięty z jednej limonki, dużą szczyptę soli oraz miód lipowy i miksujemy przez chwilę dla dobrego połączenia składników.

    Napój najlepiej smakuje schodzony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować