Tort piętrowy na roczek z pszczółką

4.5 (159 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób

Torcik wykonany na roczek mojej córci z pszczółką z jej ulubionej bajki Ul. Tort zachwycił gości nie tylko wyglądem ale również smakiem. Polecam serdecznie

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt kwadratowy jasny 24x24
    6 jajek
    ½ szklanki mąki pszennej
    ½ szklanki mąki ziemniaczanej
    ¾ szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 budyń waniliowy

    Biszkopt kwadratowy ciemny 24x24
    6 jajek
    ½ szklanki mąki pszennej
    ½ szklanki mąki ziemniaczanej
    ¾ szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 budyń czekoladowy

    Biszkopt okrągły jasny tortownica 20
    4 jajka
    1/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki cukru
    niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
    budyń waniliowy

    Biszkopt okrągły jasny tortownica 20
    4 jajka
    1/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki cukru
    niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
    budyń waniliowy

    Masa czekoladowa
    400 g masła
    4 jajka
    2 łyżki cukru
    200 g czekolady mlecznej

    Masa cappuccino
    200 g masła
    2 jajka
    4 łyżki cukru
    50g sypkiej kawy cappuccino

    Masa jajeczna
    200 g masła
    2 jajka
    3 łyżki cukru


    Masa cukrowa gotowa bądź zrobiona samodzielnie do wykonania tortu potrzeba podwójnej porcji
    oto składniki na 1 porcje:
    800g cukru-pudru (plus dodatkowo zapas do podsypywania)
    70ml zimnej wody
    3 łyżeczki żelatyny
    2 łyżeczki masła
    100g glukozy w proszku
    Kilka kropli olejku zapachowego

    Dodatkowo barwniki spożywcze
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort piętrowy na roczek z pszczółką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty kwadratowy.Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier , żółtka. Następnie delikatnie łączymy masę jajeczną z przesianymi mąkami wraz z proszkiem i budyniem. Wylewamy do tortownicy kwadratowej i pieczemy nw 180 stopniach przez 30-35 minut do tzw „ suchego patyczka”. Z drugim postępujemy tak samo.
  • 2. Biszkopty okrągły .Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier , żółtka. Następnie delikatnie łączymy masę jajeczną z przesianymi mąkami wraz z proszkiem i budyniem. Wylewamy do tortownicy okrągłej o średnicy 20 i pieczemy nw 180 stopniach przez 25-30 minut do tzw „ suchego patyczka”. Z drugim postępujemy tak samo.
  • 3. Masa czekoladowa Jajka wraz z cukrem ubijamy na parze. Gdy podwoją swoją objętość wsypujemy startą na tarce czekoladę. Miksujemy do momentu rozpuszczenia się czekolady . Studzimy. Masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce masy jajeczno-czekoladowej.
  • 4. Masa cappuccino Jajka wraz z cukrem ubijamy na parze. Gdy podwoją swoją objętość wsypujemy sypką kawę cappuccino . Miksujemy do momentu rozpuszczenia się kawy . Studzimy. Masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce masy jajeczno-cappuccinowej.
  • 5. Masa jajeczna Jajka wraz z cukrem ubijamy na parze, do momentu ,aż podwoją swoją objętość, a masa stanie się puszysta . Studzimy. Masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce masy jajecznej.
  • 6. Biszkopty przekrawamy na pół. Tak że wyjdzie nam 4 blaty kwadratowe i 4 blaty okrągłe biszkoptu
  • 7. Przełożenie tortu kwadratowego
    Biszkopt kwadratowy jasny-większa połowa masy cappuccino-Biszkopt kwadratowy ciemny-większa połowa masy jajecznej- biszkopt kwadratowy jasny- podobna ilość masy czekoladowej- biszkopt kwadratowy ciemny. Smarujemy lekko górę i boki masa czekoladowa. Wkładamy do lodówki do schłodzenia na min 1 godzinę
  • 8. Przełożenie tortu okrągłego
    Biszkopt okrągły jasny-pozostała masa cappuccino-Biszkopt okrągły ciemny-pozostała masa jajeczna- biszkopt okrągły jasny- podobna ilość masy czekoladowej- biszkopt okrągły ciemny
    Smarujemy lekko górę i boki masa czekoladowa. Wkładamy do lodówki do schłodzenia na min 1 godzinę
  • 9. Masa cukrowa. Robimy podwójną porcję na raz lub tak jak ja każdą osobno. Oto sposób na zrobienie 1 porcji: W 70 ml zimnej wody rozpuszczamy żelatynę ( nie wszystko się rozpuści), wsypujemy glukozę i mieszamy, dodajemy olejek zapachowy. Wszystko stawiamy na bardzo małym ogniu, non stop energicznie mieszając do momentu, aż wszystko się rozpuścimy, uważając aby nam się nie zagotowało. Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło. Mieszamy aż się rozpuści. Do dwóch misek przesiewamy cukier puder mniej więcej po połowie. Do dużej miski wlewamy roztwór żelatyny z glukoza i zawartość jednej miski z cukrem pudrem . Mieszamy na początku łyżką, a później gdy masa zgęstnieje zagniatamy ręcznie na stolnicy. Dosypujemy cukru pudru do momentu aż masa stanie się plastyczna. Może się zdarzyć, że zostanie nam cukru pudru, ale równie dobrze może się zdarzyć że trzeba będzie dosypać więcej cukru pudru.
  • 10. Masę barwimy. Rozwałkowujemy i obkładamy torty. Ma kwadratowym torcie ustawiamy okrągły. Z pozostałej masy lepimy pszczółkę i pozostałe ozdoby

Porady

Masę najlepiej robić na maśle min. 80% wtedy ładnie nam stwardnieje w lodówce i mamy pewność, że tort będzie się ładnie trzymał. Biszkopty można nasączyć Na zdjęciach kilka ozdób odpadło ale to przez to że torcik przejechał kawał drogi w warunkach upalnych :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować