Tort z brzoskwiniami

0 (0 ocen)

Taki o to torcik przygotowałam na chrzest mojego synka. Wbrew pozorom nie jest skomplikowany za to połączenie smaków przepyszne. Nie jest przesłodzony dzięki galaretce z brzoskwiniami w środku. Gorąco polecam

Składniki:

  • Biszkopt jasny
    6 jajek
    1 niepełna szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    6 łyżek oleju
    1 budyń waniliowy
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Biszkopt kakaowy
    6 jajek
    1 niepełna szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    6 łyżek oleju
    1 budyń czekoladowy
    1 łyżka kakao
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa
    1 l mleka
    3/4 szklanki cukru
    3 budynie waniliowe
    3/4 tabliczki czekolady
    2 1/2 kostki masła
    1 puszka ananasa
    1 puszka brzoskwiń
    2 galaretki pomarańczowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Galaretki

Tort z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt jasny
    Białka ubijamy ze szczypta soli, dodajemy cukier, żółtka następnie olej oraz mąkę wymieszaną z budyniem i proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy. Wylewamy do blaszki (25x 36) Pieczemy w 180 stopniach przez około 35 minut. Studzimy. Przekrawamy na dwie części.
  • 2. Biszkopt kakaowy
    Białka ubijamy ze szczypta soli, dodajemy cukier, żółtka następnie olej oraz mąkę wymieszaną z kakao,budyniem i proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy. Wylewamy do blaszki (25x 36) Pieczemy w 180 stopniach przez około 35 minut. Studzimy. Przekrawamy na dwie części.
  • 3. Z 1 l mleka, cukru i proszku budyniowego gotujemy budyń. Studzimy. Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce budyniu. Masę dzielimy na trzy części
    Do pierwszej dodajemy posiekana na drobne kawałki czekoladę
    Do drugiej odsączonego i pokrojonego w małe kawałki ananasa
    Trzecia pozostawiamy bez niczego.
  • 4. Galaretki rozrabiamy w 750 ml wrzącej wody. Studzimy. Brzoskwinie odsączamy z zalewy i kroimy w niewielkie kawałki. Do tężejącej galaretki dodajemy brzoskwinie.
  • 5. Przełożenie
    Biszkopt jasny
    masa z kawałkami czekolady
    Biszkopt kakaowy
    Cienka warstwa masy zwykłej
    Tężejąca galaretka z brzoskwiniami
    cienka warstwa masy zwykłej
    biszkopt jasny
    masa z kawałkami ananasa
    biszkopt kakaowy
    Pozostała masa zwykła smarujemy wierzch tortu i boki.
    Dekorujemy według uznania

Porady

Torcik najlepiej smakuje na waflu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować