''Inna szarlotka królewska " Ciasto jabłkowe z borówkami i kremem budyniowym

5 (5 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 10 osób

Szarlotka jest delikatna, bez zbędnego żelowania. Smak lekko słodki i kwaskowy. Takie ciasto na pewno osłodzi nam długie zimowe wieczory. Doskonale sprawdzi się na świątecznym stole.

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Ciasto kruche :
    mąka 250 g
    masło lub margaryna 125 g
    cukier 100 g
    1 jajko
    Nadzienie jabłkowe : jabłka kwaskowe 1 kg
    sok jabłkowy tłoczony 700 ml
    2 budynie waniliowe ( po 40 g , bez cukru )
    cynamon 1 łyżeczka
    cukier 6 płaskich łyżek
    sok z cytryny 4 łyżki
    borówka cała do mięs i innych potraw 5 łyżek
    pokruszone biszkopty ok.30 g
    Krem budyniowy: mleko 400 ml
    1 budyń waniliowy
    cukier puder 3 łyżki
    śmietana 36 % 250 ml
    1 śmietan-fix ( 9 g )
    ew. dodatkowo kilka biszkoptów do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (5 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

''inna szarlotka królewska " ciasto jabłkowe z borówkami i kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaszka 20 X 25 cm, posmarowana tłuszczem i posypana bułką tartą.
    Kruche ciasto.
    Z mąki, masła i cukru robimy kruszonkę, dodajemy jajko i zagniatamy ciasto.
    Chłodzimy.
    Nadzienie jabłkowe.
    Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki.
    Skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy cynamonem, mieszamy i przykrywamy.
    Piekarnik nagrzewamy do 175 C.
    Spód i boki blaszki ( na wysokość 3-4 cm ) wykładamy ciastem i wstawiamy do lodówki.
    Podgrzewamy 500 ml soku jabłkowego.
    Pozostałe 200 ml mieszamy z budyniem i cukrem.
    Do ugotowanego soku wlewamy budyń, mieszamy do ponownego zagotowania.
    Na schłodzone ciasto rozkładamy borówki.
    Kładziemy połowę plasterków jabłek, pokruszone biszkopty, zalewamy połową gorącego budyniu jabłkowego.
    Rozkładamy pozostałe jabłka i resztę budyniu.
    Lekko ugniatamy łyżką aby zamknąć puste miejsca.
    Pieczemy ok. 60-70 minut.
    Studzimy.
    Krem budyniowy.
    Gotujemy 300 ml mleka.
    W 100 ml mieszamy budyń i cukier.
    Dodajemy budyń do mleka i mieszając chwilę gotujemy.
    Studzimy, mieszając i przykrywamy folią.
    Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy śmietan-fix.
    Ostudzony budyń wymieszać i dodawać po łyżce ubitą śmietanę.
    Krem nakładamy na przestudzone ciasto.
    Przed podaniem wierzch możemy udekorować pokruszonymi biszkoptami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Borówki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować