Indyk w sosie „ piernikowo - orzechowym ”

0 (0 ocen)

Pyszne połączenie smaków, przywołujące na myśl świąteczną atmosferę.

Składniki:

  • Składniki na 2 porcje :

    Składniki podstawowe:
    400 g mięsa z piersi indyka
    80 g orzechów włoskich
    5 małych buraków

    Składniki dodatkowy:
    10 śliwek węgierek lub innych

    Składniki robocze:
    3 łyżki masła
    2 łyżki miodu
    1 łyżeczka przyprawy do piernika
    2 łyżki sosu sojowego
    pieprz, sól
    suszony czosnek
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    1 łyżka octu winnego
    szczypta cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Indyk w sosie „ piernikowo - orzechowym ” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso dzielimy na 2 części w każdej z nich nacinamy kieszeń. Solimy, pieprzymy i posypujemy czosnkiem. Śliwki przecinamy na pół i wyciągamy kostki. Do każdej kieszonki wkładamy po 2 lub 3 śliwki. Mięso spinamy za pomocą wykałaczek i wkładamy do rękawa. Pozostałe śliwki wrzucamy luzem i zapinamy rękaw. Pieczemy w temp. 200 st. ok 1h.
  • 2. Przygotowanie sosu; Masło topimy z miodem, sosem sojowym i przyprawą do piernika, gdy zacznie się gotować wrzucamy orzechy i smażymy przez kilka minut.
  • 3. Buraki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie . Gdy wystygną 4 sztuki nacinamy kratką do krojenia jajek, a jedną sztukę miksujemy. Do zmiksowanego buraka dodajemy 3 łyżki jogurtu naturalnego, ocet winny i doprawiamy solą i cukrem.
  • 4. Sos z pieczenia dodajemy do orzechów i dokładnie łączymy składniki.
  • 5. Mięso wykładamy na duży talerz, obok robimy dwa małe placki z dipu buraczkowego , na którym układamy buraki. Polewamy sosem piernikowo - orzechowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować