Indyk w sosie „ piernikowo - orzechowym ” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso dzielimy na 2 części w każdej z nich nacinamy kieszeń. Solimy, pieprzymy i posypujemy czosnkiem. Śliwki przecinamy na pół i wyciągamy kostki. Do każdej kieszonki wkładamy po 2 lub 3 śliwki. Mięso spinamy za pomocą wykałaczek i wkładamy do rękawa. Pozostałe śliwki wrzucamy luzem i zapinamy rękaw. Pieczemy w temp. 200 st. ok 1h.
2.Przygotowanie sosu; Masło topimy z miodem, sosem sojowym i przyprawą do piernika, gdy zacznie się gotować wrzucamy orzechy i smażymy przez kilka minut.
3.Buraki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie . Gdy wystygną 4 sztuki nacinamy kratką do krojenia jajek, a jedną sztukę miksujemy. Do zmiksowanego buraka dodajemy 3 łyżki jogurtu naturalnego, ocet winny i doprawiamy solą i cukrem.
4.Sos z pieczenia dodajemy do orzechów i dokładnie łączymy składniki.
5.Mięso wykładamy na duży talerz, obok robimy dwa małe placki z dipu buraczkowego , na którym układamy buraki. Polewamy sosem piernikowo - orzechowym.
Komentarze