Idealna przekąska na imprezę - laugenbrötchen - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wraz z solą przesiewamy do miski.
Do dużego kubka dodajemy pokrojone w kosteczkę masło, zalewamy gorącą wodą oraz letnim mlekiem. Dodajemy pokruszone drożdże i mieszamy aż do uzyskania jednolitego płynu.
Przygotowany zaczyn wlewamy do miski z mąką i wyrabiamy jednolite, miękkie i elastyczne ciasto. Następnie przykrywamy je suchą ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na czterdzieści pięć minut.
Przygotowane ciasto przekładamy na stolnicę i rolujemy w wałek o wysokości mniej więcej 5 cm.
Kroimy na bułeczki (u mnie wyszło 9), formujemy je w dłoniach.
Do garnka wlewamy wrzątek, wsypujemy sodę i doprowadzamy do wrzenia.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Każdą bułeczkę z osobna wrzucamy do garnka z sodą na 30 sekund. Po piętnaście na każdą ze stron. Następnie wyciągamy łyżką cedzakową i przekładamy na papier do pieczenia. Posypujemy gruboziarnistą solą (ja nie miałam, więc posypałam zwykłą).
Przygotowane bułeczki nacinamy na krzyż i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, grzanie góra dół. Pieczemy dwadzieścia minut (warto sprawdzić po piętnastu). Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
Podajemy z zimnym piwem lub z szynką/serem/ulubioną pastą do chleba. ;)
Komentarze