Hummus z pieczoną papryką

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dziś mam dla was przepis na błyskawiczny Hummus z pieczona papryką. Aromatyczny, o wyrazistym smaku na pewno skradnie Wasze podniebienia. Hummus idealnie pasuje do kanapek lub jako dodatek do warzyw. Prosto i smacznie!

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    2 czerwone papryki
    400 g ciecierzycy odlanej z zalewy (wodę z ciecierzycy zostawiamy)
    1-2 ząbki czosnku
    2 łyżeczki gotowej pasty tahini (pasta sezamowa)
    2 łyżki soku z cytryny
    ½ łyżeczki słodkiej mielonej wędzonej papryki
    opcjonalnie ½ łyżeczki kminu rzymskiego
    2-3 łyżki oliwy z oliwek
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasty Hummus

Hummus z pieczoną papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Paprykę myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy ją na mniejsze kawałki i przekładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 30 minut – skórka może się zrobić czarna.
    Po upieczeniu papryki przekładamy ją do słoika lub pojemniczka, zamykamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Po tym czasie ostrożnie zdejmujemy skórkę z papryki.
    Ciecierzycę odsączamy z zalewy – wodę pozostawiamy.
    Do miski przekładamy wszystkie składniki (ciecierzyce, paprykę, sok z cytryny, czosnek, oliwę z oliwy, tahini oraz przyprawy i blendujemy na gładką masę. Jeśli pasta jest bardzo gęsta dodajemy do niej porcjami wodę, z ciecierzycy.
    Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Pastę podajemy skropioną oliwą z oliwek i ulubionymi dodatkami.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować