Hinduski ryż z bitkami

5 (168 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Proste i szybkie w przygotowaniu światowe danie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 300 gram ryżu jaśminowego
    2 łyżeczki curry
    0,5 kg schabu
    1 cebula
    1 cebula
    tłuszcz do smażenia np. olej, oliwa
    2 ziarenka ziela angielskiego
    1 listek laurowy
    1 l wywaru z warzyw lub mięsa
    sól, pieprz
    mąka do posypania kotletów
    1 łyżeczka mąki do sosu

Wystaw ocenę:

5 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Hinduski ryż z bitkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso dzielimy na 6 kotletów i rozbijamy tłuczkiem następnie oprószamy mąką i przekładamy na rozgrzany na patelni tłuszcz. Obsmażamy krótko z obu stron.
    W rondelku zagotowujemy wywar z warzyw lub mięsa. Podsmażone kotlety przekładamy do rondelka z gorącym wywarem. Cebulę kroimy w grubą kostkę i smażymy na złoty kolor na tłuszczy, w którym smażyły się kotlety. Tłuszcz nie może być przypalony. Cebulę przekładamy do rondelka z bitkami. Dodajemy przyprawy, przykrywamy i dusimy do miękkości ok. 1h.
    Po ugotowaniu wyjmujemy bitki. W małym garnku w niewielkiej ilości wody mieszamy 1 łyżkę mąki i wlewamy do sosu. Całość zagotowujemy a sos przecieramy przez sitko.
    Jeśli jest potrzeba, można "dosmaczyć" wg uznania. Do gotowego sosu przekładamy bitki i jeszcze przez chwilę gotujemy.
  • 2. Ryż w torebkach wkładamy do gotującej się wody z 1 łyżeczką soli i 2 łyżeczkami curry. Gotujemy do miękkości.
  • 3. Danie podajemy na talerzu z ogórkami kiszonymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować