300 gram ryżu jaśminowego
2 łyżeczki curry
0,5 kg schabu
1 cebula
1 cebula
tłuszcz do smażenia np. olej, oliwa
2 ziarenka ziela angielskiego
1 listek laurowy
1 l wywaru z warzyw lub mięsa
sól, pieprz
mąka do posypania kotletów
1 łyżeczka mąki do sosu
Hinduski ryż z bitkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso dzielimy na 6 kotletów i rozbijamy tłuczkiem następnie oprószamy mąką i przekładamy na rozgrzany na patelni tłuszcz. Obsmażamy krótko z obu stron.
W rondelku zagotowujemy wywar z warzyw lub mięsa. Podsmażone kotlety przekładamy do rondelka z gorącym wywarem. Cebulę kroimy w grubą kostkę i smażymy na złoty kolor na tłuszczy, w którym smażyły się kotlety. Tłuszcz nie może być przypalony. Cebulę przekładamy do rondelka z bitkami. Dodajemy przyprawy, przykrywamy i dusimy do miękkości ok. 1h.
Po ugotowaniu wyjmujemy bitki. W małym garnku w niewielkiej ilości wody mieszamy 1 łyżkę mąki i wlewamy do sosu. Całość zagotowujemy a sos przecieramy przez sitko.
Jeśli jest potrzeba, można "dosmaczyć" wg uznania. Do gotowego sosu przekładamy bitki i jeszcze przez chwilę gotujemy.
2.Ryż w torebkach wkładamy do gotującej się wody z 1 łyżeczką soli i 2 łyżeczkami curry. Gotujemy do miękkości.
Komentarze