Barszcz ukraiński ze słodką śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Odmierz 2 litry mięsnego wywaru, wlej do garnka, dodaj starte na grubej tarce warzywa marchew, seler i pietruszkę, posiekaną cebulę, pora i zieloną fasolkę. Zagotuj, dodaj starte na grubej tarce buraki. Gdy będą miękkie, włóż obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, a po kilku minutach pokrojoną w paski kapustę. Gdy wszystkie składniki będą miękkie, dodaj masł, przypraw do smaku sokiem cytrynowym, przecierem, solą, pieprzem i cukrem. . Wlej śmietanę, dodaj posiekany koperek i wymieszaj. Możesz jeść od razu, ale barszcz najlepiej smakuje po odgrzaniu.
Porady
Zamiast śmietany 30% można dodać gęstą śmietanę.
Zamiast zielonej fasolki można dodać białą fasolkę, którą wcześniej moczymy całą noc.
Komentarze