Hetmaniec

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ulubione ciasto mojej rodzinki!

  • 60 min

Składniki:

  • - Ciasto- 1 margaryna, 50 dag mąki pszennej, 4 żółtka, 2 łyżki kakao, 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka octu, 12 dag cukru.
    - Masa serowa- 40 dag sera białego, 4 jaja, pół margaryny, 20 dag cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, aromat waniliowy
    - masa kiślowa- 4 białka, 8 dag cukru, czerwony kisiel w proszku.
    Dodatkowo- słoik powideł śliwkowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Powidła

Hetmaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. - Mąkę posiekać z margaryną, dodać cukier, żółtka, ocet, proszek do pieczenia, ocet i aromat waniliowy- wyrobić ciasto. Podzielić na 3 części. Do jednej z nich dodać 2 łyżki kakao. Jedną część ciasta białego zamrozić.
    - masa serowa- żółtka utrzeć z margaryną i cukrem, dodać zmielony ser i resztę składników. Białka ubić na sztywno, dodać do masy serowej.
    - masa kiślowa- białka ubić na sztywno, dodać cukier i kisiel.
    -Na wyłożoną papierem blaszkę wyłożyć białe ciasto, posmarować ciasto powidłami, wyłożyć ciasto kakaowe. Na ciasto kakaowe wyłożyć masę serową, na to dać masę kiślową, na wierzch zetrzeć białe ciasto z zamrażarki.
    - Piec 1 godz w 180 st C.

Porady

Zamiast powideł można użyć dżemu z czarnej porzeczki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować