Hetmaniec

4.5 (167 ocen)

Przepis zdobyłam chodząc jeszcze do technikum gastronomicznego . To smaczne i syte ciasto.

Składniki:

  • Blaszka 24x36 cm

    Ciasto kruche:
    - 45 dag mąki,
    - 20 dag masła,
    - 3 żółtka,
    - 20 dag cukru pudru,
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    - 1 łyżka śmietany
    Składniki na ciasto makowe:
    - 0,5 kostki margaryny,
    - 30 dag maku,
    - 6 jajek,
    - 18 dag cukru pudru,
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    - Olejek migdałowy,
    - Garść siekanych orzechów,
    - 2 łyżki rodzynek
    Biszkopt pieczony z ciastem kruchym:
    - 3 jajka,
    - 3 łyżki mąki,
    - 3 łyżki cukru,
    - Szczypta proszku do pieczenia
    Masa orzechowa:
    • 0,4 litry mleka,
    • 3/4 kostki masła,
    • 2 żółtka,
    • 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
    • 1 budyń waniliowy,
    • 1-2 płaskie łyżki cukru,
    • Alkohol do smaku,
    • 1-2 łyżki nu telli,
    • 12 dag mielonych orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Desery

Hetmaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO KRUCHE:Mąkę siekamy z masłem na stolnicy. Dokładamy do nich pozostałe składniki. Zarabiamy ciasto. Dzielimy je na dwie części. Jedną część wykładamy na blaszkę, a drugą schładzamy.

    Na wyłożone ciasto kruche wykładamy masę makową. Całość razem pieczmy około 50 minut w 180°C. Wyjmujemy i studzimy.
  • 2. CIASTO MAKOWE:
    Mak sparzamy. Po ostygnięciu mielimy dwa razy. Ucieramy margarynę z cukrem, po czym dodajemy partiami cukier. Dokładnie ucieramy na puch. Powoli dodajemy mak oraz na koniec proszek do pieczenia. Oddzielnie ubijamy białka na pianę, które następnie dokładamy do maku. Dodajemy olejek migdałowy na zapach oraz bakalie. Ciasto wylewamy na ciasto kruche i razem pieczemy.
  • 3. BISZKOPT:
    Na dno blaszki ścieramy schłodzone ciasto kruche. Na wierzch wylewamy ciasto biszkoptowe. Razem pieczemy około 15-20 minut w 180°C.

    Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno. Następnie dokładamy cukier. Gdy dobrze się rozetrze dokładamy po jednym żółtku. Puszystą masę łączymy z mąka i proszkiem do pieczenia. Wylewamy na ciasto kruche. Pieczemy. Studzimy.
  • 4. MASA ORZECHOWA:
    Połowę mleka gotujemy z cukrem. Do pozostałej części dodajemy mąkę, budyń, cukier waniliowy oraz żółtka i razem mieszamy. Gotujemy budyń. Studzimy.

    Masło ucieramy na puch, po czym dokładamy stopniowo budyń. Do białej masy budyniowej dokładamy nutellę, orzechy oraz alkohol. Dokładnie ucieramy.


    Przełożenia:
    Ciasto makowe- masa orzechowa- Biszkopt z ciastem kruchym- polewa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

3.84 (611 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto Euforia

4.02 (608 ocen)

Opublikowany w Magazynie
babka piaskowa

To może cię zainteresować