Szybki chlebek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: drożdże rozpuścić w ¾ szkl ciepłej wody, dodając łyżkę cukru. Do dużej miski lub garnka wsypać mąkę, otręby, ziarna słonecznika, sól i wymieszać drewnianą łyżką. Dodać rozpuszczone drożdże i resztę wody. Jeśli będzie za gęste dodać pół szkl wody (ciasto ma być gęstą papką). Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto ponownie przemieszać drewnianą łyżką. Kiedy wyrośnie po raz drugi przełożyć do dwóch wysmarowanych smalcemi obsypanych otrębami keksówek. Po wyrośnięciu ciasta w foremkach wstawić do piekarnika, piec 40 min w 190st C, potem zmniejszyć temperaturę do 180st C i piec jeszcze 20 min. Po upieczeniu wyjąć chlebki z foremek.
Porady
Z porcji wychodzą dwa chlebki z foremki o wymiarach 11cmX29cm. Jeżeli macie ochotę na mniejszy zapas chleba, proponuję zrobić z pół porcji.
Komentarze