Rogaliki waniliowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Polecam te rogaliki. Przy pieczeniu pachnie wanilią w całym domu.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Rogaliki waniliowe
    Składniki: ½ kg mąki pszennej, 1 cukier waniliowy, 2 łyżki cukru, 3-4 łyżki śmietany 18 %, 3 dag drożdży, 1 całe jajo, 2 żółtka, 1 margaryna.
    Dodatkowo: marmolada, 2 białka, 1łyżka mleka

Rogaliki waniliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: Drożdże rozmieszać z cukrem i śmietaną, odstawić na 5 min. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać margarynę, posiekać nożem. Dodać resztę składników, razem z płynnymi drożdżami. Zagnieść ciasto. Podzielić na 5 części, każdą część rozwałkować w kształcie koła na grubość 3 mm, podzielić na 8 części. Na każdy trójkącik ciasta nakładać marmoladę, zwijać rogaliki. Białka wymieszać z mlekiem, smarować rogaliki, piec 20-25 min w 180 st C.

Porady

Zamiast marmolady można użyć dobrych powideł śliwkowych ale najlepsze z marmoladą wieloowocową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy