Herbaciane cake pops

4.5 (176 ocen)

Moje pierwsze cake pops postanowiłam zrobić herbaciane :) To był strzał w dziesiątkę ponieważ wyszły przepyszne! Słodkie, rozpływające się w ustach z wyraźnym posmakiem maliny, polecam :)

Składniki:

  • 250 g herbatników
    50 g miękkiego masła
    40 g roztopionej czekolady
    100 ml herbaty malinowej zaparzonej z 2 torebek



    Do ozdoby:

    60 g roztopionej czekolady
    3 pokruszone herbatniki
    kolorowy maczek cukierniczy



    Możemy użyć gotowych herbatników ale ja zrobiłam je sama:
    30 dag mąki pszennej
    5 dag masła
    5 dag cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 jajko
    około 200 ml malinowej herbaty zaparzonej z 2 torebek
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Lizaki Herbaty

Herbaciane cake pops - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeśli sami chcemy zrobić herbatniki, oto przepis:

    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem.

    Siekamy ją z masłem.

    Następnie dodajemy jajko i wlewamy tyle schłodzonej herbaty aby ciasto dało uformować się na gładko ale żeby nie było zbyt gęste. Ja dodałam około 190-200 ml herbaty.

    Zagniatamy ciasto i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

    Rozwałkowujemy dosyć cienko i nakłuwamy widelcem w wielu miejscach.

    Ostrym radełkiem kroimy na kształt herbatników.

    Pieczemy w 200 stopniach do zrumienienia (około 25 minut).
  • Herbaciane cake pops 2. Następnie przygotowujemy cake pops:

    Herbatniki kruszymy na bardzo drobno (te domowe są twardsze więc można pokruszyć je za pomocą blendera).

    Dodajemy do nich masło i roztopioną czekoladę (zostawiamy łyżeczkę do przyczepienia wykałaczek), ucieramy do połączenia składników po czym wlewamy schłodzoną herbatę.
  • Herbaciane cake pops 3. Zagniatamy masę w jedną całość i formujemy z niej kuleczki o średnicy mniej więcej 2 cm.

    Końcówki wykałaczek moczymy w roztopionej czekoladzie i wciskamy je w kuleczki.
  • Herbaciane lody z herbatnikami 4. Tak przygotowane cake pops wkładamy do lodówki na jakieś 20 minut aby po schłodzeniu były bardziej zwarte.

    Roztapiamy czekoladę do ozdabiania i za pomocą silikonowego pędzelka smarujemy kuleczki.

    Część z nich obtaczamy w pokruszonych herbatnikach a część w kolorowym maczku cukierniczym.

    Odstawiamy do zastygnięcia ( ja wciskałam je w gąbkę do układania kwiatów;] ).

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Herbata Herbata Herbatniki Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować