Zapraszam na domowe hamburgery - a dokładniej na dwie wariacje na ich temat. Smakują nawet tym, którzy za mięsem nie przepadają :). Obiad z odrobiną włoskiego zacięcia.
25 min
Składniki:
Składniki:
· 500 g mielonej wołowiny
· 1 jajko
· 2 łyżki otrąb owsianych
· czubata łyżka drobno posiekanego koperku
· sól i pieprz do smaku
· ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1.Masa serowa:
· 130-140 g sera feta
· 6-8 suszonych pomidorów
· odrobina oliwy spod suszonych pomidorów
2. Masa pistacjowa:
· 2 duże garście obranych pistacji
· 8-10 suszonych pomidorów
· odrobina oliwy spod suszonych pomidorów
· sól do smaku
Hamburgery... nadziewane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Składniki:
· 500 g mielonej wołowiny
· 1 jajko
· 2 łyżki otrąb owsianych
· czubata łyżka drobno posiekanego koperku
· sól i pieprz do smaku
· ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
Z podanych składników wyrabiamy masę mięsną.
2. Na farsz:
1. Masa serowa:
· 130-140 g sera feta
· 6-8 suszonych pomidorów
· odrobina oliwy spod suszonych pomidorów
Całość dobrze miksujemy
3. 2. Masa pistacjowa:
· 2 duże garście obranych pistacji
· 8-10 suszonych pomidorów
· odrobina oliwy spod suszonych pomidorów
· sól do smaku
Całość dobrze miksujemy
4.Z mięsnej masy forujemy cienkie placki, które układamy na desce zwilżonej wodą. Na placuszki wykładamy wybrany farsz.
5.Przykrywamy górnym placuszkiem, dobrze sklejając brzegi. Z podanej ilości mięsa wyjdą 4 solidne hamburgery.
6.Smażymy na patelni grillowej ok. 5 minut z każdej strony.Podajemy z ogórkami małosolnymi oraz przygotowanymi wcześniej pastami, które posłużyły nam za farsz. Smacznego!
Komentarze