Halawiyat bi gazar czyli marokańskie kulki marchewkowe

4.5 (191 ocen)

Przepis znalazłam w książce V.S. "Podróżnik w kuchni". Zaciekawił mnie bo lubię desery z marchewką. Dla wielbicieli słodkości będzie to idealny deser, polecam :)

Składniki:

  • 2 szklanki startej marchewki

    150 g ciastek maślanych

    3/4 szklanki cukru

    3/4 szklanki wody

    wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Halawiyat bi gazar czyli marokańskie kulki marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Startą marchewkę przekładamy do garnuszka.

    Zasypujemy cukrem i zalewamy wodą.

    Gotujemy aż zgęstnieje od czasu do czasu mieszając.

    Odstawiamy do ostygnięcia.
  • 2. Ciasteczka ucieramy na drobne okruszki

    Dodajemy do nich marchewkę i formujemy niewielkie kuleczki.

    Obtaczamy je w wiórkach kokosowych.

    Smacznego :)

Porady

Jeśli nie przepadacie za zbyt słodkimi deserami, dodajcie do marchewki mniej cukru ponieważ kuleczki są naprawdę bardzo słodkie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować