Gwiazdka smaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO I :
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, margarynę i żółtka, wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao. Ciemne ciasto wyłożyć na spód formy (24x36), a jasne rozwałkować. Szklanką wyciąć 40 kółek, na każde nałożyć odrobinę marmolady, formować kuli i ułożyć na cieście ciemnym. Piec ok 50 min. w 180*.
2.CIASTO II:
Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać mąkę, proszek do pieczenia i kawę. Wylać do formy i piec ok 30 min, w 180*.
3.CIASTO III:
Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać mąki, proszek do pieczenia i ocet. Piec ok 30 min. w 180*
4.MASA:
Połowę mleka zagotować, a w pozostałym rozrobić obie mąki i żółtka. Ugotować budyń. Ostudzić. Margarynę utrzeć na puch, dodać przygotowany budyń, cukier waniliowy i cukier puder. 1/4 masy pozostawić białą, a do pozostałej dodać kakao i wymieszać.
5.POLEWA:
Rodzynki moczyć w alkoholu przez co najmniej godzinę, a następnie dodać cukier i kakao, dokładnie wymieszać.
6.PRZEŁOŻENIE:
ciasto z kulkami- masa biała- masa ciemna-ciasto kawowe-masa ciemna-ciasto białe-polewa.
Komentarze