Lubię eksperymentować w kuchni, a szczególnie piec ciasta. Przepis na torcik nieco udoskonaliłam, dodając do kremu pokrojonego w kostkę ananasa. Przepis przesłała Milena Salamon
Średni
Składniki:
- jajka: 6 sztuk
- cukier: 6 łyżek
- mąka: 6 łyżek
- proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki
- margaryna: 1 sztuka
- jajka: 3 sztuki
- ananas z puszki: 1 sztuka
- cukier: 0.75 szklanki
- olejek cytrynowy: 1 sztuka
- sok z cytryny: 1 sztuka
- spirytus: 50 mililitrów
- sok z cytryny: 1 sztuka
- spirytus: 50 mililitrów
- wiórki kokosowe: 4 łyżki
- cukrowe kwiaty (gotowe): 3 sztuki
- groszki: 20 sztuk
Torcik gwiazdka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na pianę. Nie
przerywając ubijania, stopniowo
wsypujemy cukier. Dodajemy
żółtka i mieszamy. Mąkę
mieszamy z proszkiem i wsypujemy do masy. Delikatnie mieszamy.
Wkładamy do formy
w kształcie gwiazdki i pieczemy
ok. 30 minut w 180 °C.
2.Jajka z cukrem ubijamy na
parze. Studzimy. Margarynę
ucieramy z jajkami na puszystą
masę. Wlewamy olejek, spirytus
i sok z cytryny. Część kremu
pozostawiamy do dekoracji,
resztę mieszamy z pokrojonymi
w kostkę ananasami. Z soku
ananasowego, soku z cytryny
i spirytusu robimy poncz.
Komentarze