"Pierwsza cynamonowa gwiazdka"

  • wyświetlono: 232 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Co rok piekę inną gwiazdę, w tym roku próbowałam taką, test zdała więc będzie na naszym świątecznym stole. Na razie brak jej ozdób ale i tak nieźle wygląda.

KORAL
  • 70min

Składniki

Ciasto na dwie gwiazdy
mąka pszenna 500 g
drożdże 50 g
cukier 65 g
mleko 190 ml
olej rzepakowy 60 ml
żółtka 2
miód 1 łyżeczka
cukier waniliowy 1/2 łyżeczki
do ZIELONEGO:
proszkowanego młodego jęczmienia 2 płaskie łyżeczki
mleko pistacjowe 2 łyżki

nadzienie:
cukier kokosowy 20 g
cynamon mielony 10 g
kakao 1 płaska łyżeczka

Sposób przygotowania przepisu:

"Pierwsza cynamonowa gwiazdka"

  • image-18owvx81. 30 ml ciepłego mleka mieszamy z łyżką cukru i drożdżami. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Żółtka z cukrem ucieramy do białości. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy wyrośnięty rozczyn, ubite żółtka, miód rozpuszczony w mleku, , cukier waniliowy, olej i delikatnie mieszamy, ale jeszcze nie zagniatamy. Jęczmień mieszamy z mlekiem pistacjowym. Odrywamy ok. 1/3 ciasta i wyrabiamy ją z płynnym jęczmieniem, podsypując nieco mąką.
  • image-1iwpig72. Resztę jasnego ciasta też dokładnie wyrabiamy,
    oba ciasta przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
    Po wyrośnięciu z ciasta zielonego wałkujemy dwa placki a z jasnego cztery, średnica ok. 24 cm.
    Cukier kokosowy ( może być brązowy) mieszamy z cynamonem i kakao.
    Białko lekko roztrzepujemy z szczyptą cukru.
    Pierwszy jasny placek smarujemy białkiem i posypujemy mieszanką cynamonową. Przykrywamy zielonym plackiem, znów smarujemy białkiem i posypujemy mieszanką.
  • image-1iwkgi83. Na wierzch kładziemy drugi jasny placek.Tak też postępujemy z pozostałymi trzema plackami.
    Ciasto przykrywamy miską 22 cm i wycinamy koło.
    Ciasto przecinamy na osiem części, każdą część nacinamy po środku i przekładamy, lekko rozciągając ciasto.
    Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  • image-0uk8n444. Najpierw przenosimy na papier cztery części ciasta, układając je szerszą częścią do środka. Potem następne cztery układamy pomiędzy nimi. Końcówki szerszych części będących po środku przyciskamy za pomocą małej wykałaczki.
    Z tej proporcji wychodzą dwie gwiazdy.
    Ciasta pieczemy w 170-180 C ok. 15 minut.

Porady

Oczywiście gwiazdkę można polukrować.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciezdrowie_na_talerzuszkola_babcimama_mnie_nauczyladekoracja stołuświąteczne wypieki

Komentarze

Podobne przepisy

Keks

Dodane przez: Mniam1

Keks z gwiazdką

Keks z dużą ilością bakali, z miłą,...

Ptasie mleczko

Dodane przez: amaretto

Cynamonowy

To ciasto jest idealne na niedzielny...

ciasto

Dodane przez: goshia

Gwiazdka smaku

Doskonałe połączenie smaków zachwyci...

Czekoladowe gwiazdki

Dodane przez: joanna30

Czekoladowe gwiazdki

Będą idealną ozdobą świątecznych...

Lukrowe gwiazdki

Dodane przez: Jaga85

Lukrowe gwiazdki

Gwiazdeczki mogą stanowić jadalną...

Gwiazdki smażone

Dodane przez: alaaa

Gwiazdki smażone

Najczęściej takie gwiazdeczki smażę...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE