Guszki marynowane w occie z białego wina

5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Smaczny i efektowny dodatek do zimnego bufetu i nie tylko.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 kg twardych gruszek

    Zalewa:
    2,5 l wody
    1 szklanka octu z białego wina 7%
    sok wyciśnięty z 2 cytryn
    1 kg cukru białego
    2-3 kawałki cynamonu
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Przetwory z gruszek

Guszki marynowane w occie z białego wina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sporządzamy zalewę:
    wodę, ocet, cukier, cynamon i sok cytrynowy zagotowujemy. Studzimy. Pozbywamy się kory cynamonowej. Gruszki obieramy, kroimy na pół, wydrążamy gniazda nasienne, wkładamy do zimnej zalewy. Połówki gruszek razem z zalewą zagotowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu 10 minut. Gruszki wyjmujemy z zalewy i gorące wkładamy do wyparzonych słoiczków. Zalewę ponownie zagotowujemy i gotujemy 5 minut. Ułożone w słoiczkach gruszki zalewamy gorącą zalewą. Zakręcamy, odstawiamy do góry dnem do wystudzenia.

Porady

Pozostawiony cynamon w marynacie powoduje ciemnienie gruszek, dlatego proponuję wyjąć kawałki cynamonu przed zalaniem owoców marynatą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować