Gruszki w zalewie z białego wina

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Po co robić gruszki w zalewie? Powodów jest kilka. Po pierwsze owoce w słoiku są wspaniałym wspomnieniem lata w zimne jesienne i zimowe dni. Po drugie to pyszny dodatek do obiadu lub deseru. Po trzecie gruszki occie można przygotować na kilka sposobów bardziej i mniej wytrawnych. Można je wiec dostosować do kulinarnych wymagań każdego smakosza.

  • 35 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • sok i skórka z 1 cytryny
    skórka z 1 pomarańczy
    10 goździków
    2 łyżeczki ziaren pieprzu
    łyżeczka jagód jałowca
    kawałek imbiru wielkości kciuka
    200-250 ml octu winnego
    1l wody przegotowanej
    2 kawałki kory cynamonu
    1 szklanka cukru
    2 kg małych gruszek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Gruszki w zalewie z białego wina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skórkę z cytryny i pomarańczy kładziemy na rozgrzanej patelni, dokładamy goździki, pieprz, jałowiec, pokrojony w plasterki imbir, chwilę prażymy. Wlewamy sok z cytryny, ocet, wodę i resztę składników. Gotujemy mieszając, aż cukier się stopi. Wkładamy obrane gruszki (zostawiamy ogonki) na 15 min. Wyławiamy do wyparzonych słoików, a zalewę redukujemy do konsystencji rzadkiego syropu. Gorącą zalewamy gruszki, zakręcamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować