Gulasz z pieczoną papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę dzielimy na kotlety, rozbijamy na cieniutkie placki i kroimy
w kostkę. Wrzucamy do miseczki, dodajemy miód gryczany, oliwę z
oliwek, doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką, węgierską papryką.
Pozostawiamy na całą noc w lodówce.
Do zmielonego mięsa dodajemy drobno posiekane suszone pomidory,
papryczki chilli wraz z ziarenkami oraz starte ząbki czosnku i również
pozostawiamy na całą noc w lodówce.
2.Następnego dnia pieczemy paprykę, w temperaturze 250 stopni aż sczernieją.
Następnie zaparzamy je w papierze do pieczenia, ściśle je owijając
przez dwadzieścia minut. Obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne
i białe błonki, kroimy w kostkę.
3.Na patelni, na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy cebulkę, aż się
zeszkli. Następnie dodajemy karkówkę w kawałkach oraz zmieloną. Całość
smażymy na niewielkim ogniu, aż mięso zmieni kolor. Dodajemy śmietanę,
zmniejszamy ogień i dusimy przez godzinę. Piętnaście minut przed
podaniem dodajemy pokrojoną, pieczoną paprykę.
Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Gulasz podajemy z pyszną kaszą i buraczkami na ciepło. ;)
Komentarze