Wyśmienity gulasz z łopatki wieprzowej z dodatkiem marchewki i pieczarek, przyprawiony czosnkiem niedźwiedzim i świeżymi liśćmi laurowymi.
Składniki:
600 g łopatki wieprzowej bez kości
300 g pieczarek
2 nieduże marchewki
biała część małego pora
2 świeże liście laurowe
sól
1 czubata łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
4 łyżki oleju
2 płaskie łyżki mąki
Gulasz wieprzowy z marchewką i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki czyścimy, płuczemy, osączamy i kroimy na połówki lub ćwiartki, zależnie od wielkości. Podsmażamy na 2 łyżkach oleju do lekkiego zrumienienia. Pora kroimy wzdłuż na połówki, a następnie w poprzek w paseczki. Dodajemy do pieczarek i razem dusimy do zeszklenia pora.
2.Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę średniej wielkości. Obsmażamy na 2 łyżkach oleju aż do odparowania płynu. Marchewkę obieramy, kroimy w grube talarki i dodajemy do mięsa.
3.Liście laurowe płuczemy, rwiemy na kilka kawałków, wkładamy do mięsa. Przyprawiamy solą i czosnkiem niedźwiedzim, wlewamy 1,5 szklanki wody i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 30 minut. Dokładamy pieczarki z porem i dusimy jeszcze 10 minut.
4.Mąkę roztrzepujemy z 1/3 szklanki zimnej wody i wlewamy do gulaszu. Zagotowujemy, gotujemy jeszcze chwilę do zgęstnienia sosu. Podajemy z kaszą, kopytkami lub ziemniakami.
Komentarze