Gulasz wieprzowy z marchewką i pieczarkami

5 (166 ocen)

Wyśmienity gulasz z łopatki wieprzowej z dodatkiem marchewki i pieczarek, przyprawiony czosnkiem niedźwiedzim i świeżymi liśćmi laurowymi.

Składniki:

  • 600 g łopatki wieprzowej bez kości
    300 g pieczarek
    2 nieduże marchewki
    biała część małego pora
    2 świeże liście laurowe
    sól
    1 czubata łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
    4 łyżki oleju
    2 płaskie łyżki mąki
Wystaw ocenę:

5 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz wieprzowy z marchewką i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki czyścimy, płuczemy, osączamy i kroimy na połówki lub ćwiartki, zależnie od wielkości. Podsmażamy na 2 łyżkach oleju do lekkiego zrumienienia. Pora kroimy wzdłuż na połówki, a następnie w poprzek w paseczki. Dodajemy do pieczarek i razem dusimy do zeszklenia pora.
  • 2. Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę średniej wielkości. Obsmażamy na 2 łyżkach oleju aż do odparowania płynu. Marchewkę obieramy, kroimy w grube talarki i dodajemy do mięsa.
  • 3. Liście laurowe płuczemy, rwiemy na kilka kawałków, wkładamy do mięsa. Przyprawiamy solą i czosnkiem niedźwiedzim, wlewamy 1,5 szklanki wody i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 30 minut. Dokładamy pieczarki z porem i dusimy jeszcze 10 minut.
  • 4. Mąkę roztrzepujemy z 1/3 szklanki zimnej wody i wlewamy do gulaszu. Zagotowujemy, gotujemy jeszcze chwilę do zgęstnienia sosu. Podajemy z kaszą, kopytkami lub ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek niedźwiedzi Mięso Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować