Pyszny i wyjątkowo syty. Idealny do ziemniaków, kasz i ryżu.
1 godz. 30 min
Składniki:
1 kg szynki wieprzowej
3 średnie marchewki
500 g pieczarek
3 duże cebule
olej, sól, pieprz
4 szklanki wody
ZASMAŻKA:
1/4 kostki masła
2 łyżki mąki (z lekkim kopcem, ale nie czubate)
Gulasz z szynki z marchewką i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy na małe kawałki i rumienimy na niewielkiej ilości oleju. Oprószamy solą i pieprzem. Po usmażeniu, całość przekładamy do garnka i zalewamy 4 szklankami wody. Zagotowujemy.
2.W międzyczasie marchew obieramy i ścieramy na grubej tarce. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę. Całość wrzucamy do garnka z gotującym się mięsem. Wszystko gotujemy pod przykryciem do miękkości.
3.Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i robimy zasmażkę. Wlewamy ją do gulaszu cały czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem.
Komentarze