Gulasz z kurczaka z kaszą gryczną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę gotujemy w posolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Pieczarki czyścimy i kroimy na plasterki (półplasterki) jak lubimy. Cebulkę drobno siekamy. Na łyżce masła smażymy cebulkę wraz z pieczarkami, przykrywamy patelnie. Gdy nam się zarumieni doprawiamy sola i pieprzem. Pieczarki łączymy z kasza gryczaną. Doprawiamy do smaku. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy do tego masła sól, pieprz, paprykę w proszku i przesmażamy. Dorzucamy pokrojone mięso (filet z kurczaka). Przesmażamy z obu stron. Na patelnie wlewamy około pół do szklanki wody. W zależności ile mamy mięsa. Mieszamy. Przelewamy całość z mięsem do garnka. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy oraz ząbek czosnku i dusimy całość ok 20 min. Możemy zagęścić łyżeczką mąki.
Sos podajemy z kaszą i ogórkiem kiszonym.
Komentarze