Gulasz z kurczaka z kaszą gryczną

4.49 (149 ocen)

pycha

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
    szczypta soli, pieprzu, łyżeczka czerwonej papryki w proszk
    ząbek czosnku, liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego
    woreczek kaszy gryczanej
    5-7 pieczarek
    połowa małej cebuli
    dwie łyżki masła
    ogórek kiszony
Wystaw ocenę:

4.49 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gulasz z kurczaka z kaszą gryczną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gotujemy w posolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Pieczarki czyścimy i kroimy na plasterki (półplasterki) jak lubimy. Cebulkę drobno siekamy. Na łyżce masła smażymy cebulkę wraz z pieczarkami, przykrywamy patelnie. Gdy nam się zarumieni doprawiamy sola i pieprzem. Pieczarki łączymy z kasza gryczaną. Doprawiamy do smaku. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy do tego masła sól, pieprz, paprykę w proszku i przesmażamy. Dorzucamy pokrojone mięso (filet z kurczaka). Przesmażamy z obu stron. Na patelnie wlewamy około pół do szklanki wody. W zależności ile mamy mięsa. Mieszamy. Przelewamy całość z mięsem do garnka. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy oraz ząbek czosnku i dusimy całość ok 20 min. Możemy zagęścić łyżeczką mąki.
    Sos podajemy z kaszą i ogórkiem kiszonym.

    Składniki na 2-3 osoby.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować