Gulasz z burakami

4.5 (187 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pożywne, smaczne danie. W sam raz na zimę. Potrawa dla wielbicieli kwaśnych smaków.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg karkówki
    25 dag wędzonej kiełbasy
    4 buraki
    1 duża cebula
    5-6 kiszonych ogórków
    2 szklanki bulionu warzywnego
    4 ziela angielskie
    3 liście laurowe
    przyprawa do karkówki
    sól, pieprz
    ocet
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gulasz z burakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki w łupinach gotujemy do miękkości. Mięso kroimy w kostkę. Opruszamy obficie przyprawą. Cebulę kroimy w piórka. Mięso i cebulę smażymy na tłuszczu do czasu aż mięso się ładnie zrumieni. Przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem. Dodajemy ziele i liście. Dusimy pod przykryciem przez ok. 1 h. Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki, ogórki ścieramy na tarce na grubych oczkach. Buraki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wszystko dodajemy do gulaszu i dusimy jeszcze przez ok. 10 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i octem. Podajemy z pieczywem jako samodzielne danie lub z ulubiona kaszą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować