Gulasz wołowy z ziemniakami

4.5 (166 ocen)

  • 3 godz. 40 min

Pyszny i aromatyczny. Prosty w przygotowaniu.

  • 3 godz. 40 min

Składniki:

  • 500 g mięsa wołowego (gulaszowego)
    2 łyżki smalcu
    2 duże cebule
    4 ząbki czosnku
    3 łyżki mąki
    1 l bulionu wołowego
    1 łyżka przyprawy do wołowiny
    6 średniej wielkości ziemniaków
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 łyżka suszonego majeranku
    1 papryka żółta
    1 papryka czerwona
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gulasz wołowy z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gulasz wołowy z ziemniakami 1. Mięso umyłem, osuszyłem i pokroiłem w dużą kostkę.

    Na rozgrzany tłuszcz wrzuciłem mięso i podsmażyłem ze wszystkich stron na rumiano.

    Do mięsa wrzuciłem posiekaną cebulę i czosnek, lekko przysmażając ( około 1 min ), dodałem mąkę, chwilę jeszcze smażyłem. Następnie zalałem bulionem wołowym, dodałem przyprawę i dusiłem na wolnym ogniu przez 90 min.

    Ziemniaki obrałem, pokroiłem na ćwiartki i ugotowałem w osolonej wodzie. Odcedziłem.

    Do sosu dodałem koncentrat pomidorowy, majeranek i pokrojone w paski papryki. Gotowałem do miękkości papryki ( bez przykrycia, do momentu uzyskania pożądanej gęstości ). Do smaku doprawiłem solą i pieprzem ( wg uznania ).

    Na każdy talerz wyłożyłem ziemniaki, polałem gorącym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować