Uwielbiamy gulasze. Najlepszą nagrodą jest, jak syn pokazuje, że jest ok.
1 godz. 30 min
Składniki:
1 kg łopatki wieprzowej
2 cebule
1 papryka, bądź słoik papryki konserwowej
25 dag pieczarek
1 czubata łyżka koncentratu
Olej do smażenia
1 l wody
Przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, papryka słodka mielona, przyprawa uniwersalna, kostka wołowa, ½ łyżeczki majeranku, tymianki i kminku.
Zaprawka : 2 łyżki mąki na pół szklanki wody zimnej- dobrze rozcieńczyć
3.Cebulę kroimy w piórka i smażymy na oleju, gdy zacznie być miękka dodajemy pokrojone w pół plasterki pieczarki i dusimy razem. Następnie całość dodajemy do mięsa i bulionu.
4.Paprykę oczyszczamy i kroimy w kosteczkę, dodajemy do garczka.
Doprawiamy koncentratem i reszta przypraw. Gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Następnie zaprawiamy i gotujemy jeszcze 5 min.
Podajemy z kaszą, makaronem lub ziemniakami.
Komentarze