Gulasz segedyński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć i pokroić w równą kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę. Dodać mięso i smażyć przez 5 minut, cały czas mieszając. Po tym czasie składniki przełożyć do garnka. Oprószyć mieloną papryką, podsmażyć, po czym podlać gorącym bulionem (lub wodą). Doprawić solą, pieprzem oraz kminkiem. Dusić pod przykryciem przez 60 minut. W razie potrzeby dodać bulionu.
2.Kapustę kiszoną osączyć (jeśli jest bardzo kwaśna, to przepłukać) i pociąć na mniejsze kawałki. Gdy mięso będzie prawie miękkie wrzucić do garnka. Składniki dusić do miękkości.
3.Śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami sosu, po czym połączyć z gulaszem. Całość gotować jeszcze przez 15 minut. W razie potrzeby doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Ozdobiony natką pietruszki gulasz podawać np. z gotowanymi ziemniakami. Smacznego!
Komentarze