Gulasz segedyński

4.5 (157 ocen)

Smaczne i sycące danie jednogarnkowe w sam raz na jesienne chłody.

Składniki:

  • 50 dag łopatki wieprzowej
    60 dag kapusty kiszonej
    1 duża cebula
    20 dag kwaśnej śmietany
    3 szklanki bulionu
    1 łyżka mielonej słodkiej papryki
    1 łyżeczka kminku
    sól, pieprz
    olej do smażenia

Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Gulasz segedyński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • podsmaż mieso 1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w równą kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę. Dodać mięso i smażyć przez 5 minut, cały czas mieszając. Po tym czasie składniki przełożyć do garnka. Oprószyć mieloną papryką, podsmażyć, po czym podlać gorącym bulionem (lub wodą). Doprawić solą, pieprzem oraz kminkiem. Dusić pod przykryciem przez 60 minut. W razie potrzeby dodać bulionu.
  • odcedź kapuste kiszoną 2. Kapustę kiszoną osączyć (jeśli jest bardzo kwaśna, to przepłukać) i pociąć na mniejsze kawałki. Gdy mięso będzie prawie miękkie wrzucić do garnka. Składniki dusić do miękkości.
  • 3. Śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami sosu, po czym połączyć z gulaszem. Całość gotować jeszcze przez 15 minut. W razie potrzeby doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Ozdobiony natką pietruszki gulasz podawać np. z gotowanymi ziemniakami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Łopatka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować