Gulasz - segedyński

0 (0 ocen)

  • 20 min

Przepis z kuchni austro- węgier .Mój przepis odrobinę się różni od oryginału jeśli chodzi o proporcje .

  • 20 min

Składniki:

  • 60 dag wieprzowiny ( chuda łopatka )
    30 dag kiszonej kapusty ( jeśli za kwaśna to przepłukać )
    2 cebule
    1 litr wody
    1 kostka bulionu wołowego Knorra
    1 kostka mięsna Winiary
    1 łyżeczka kminku
    1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki ( słodkiej )
    1 ząbek czosnku
    ¾ szklanki kwaśnej śmietany
    sól
    pieprz mielony
    2 łyżki smalcu
    2 łyżki mąki
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz - segedyński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oczyścić z błonek i pokroić w dużą kostkę , cebule w piórka .Na patelni rozgrzać smalec i zeszklić cebulę .Następnie dodać do niej mięso i obsmażyć na rumiano. Posypać papryką , kminkiem , szczyptą soli . Wrzucić roztarty czosnek. Podlać szklanką wody i chwilę dusić. Przełożyć do rondla. Wlać resztę wody ..Dodać kostkę mięsna i bulionową . Dusić 40 minut. Dodać pokrojoną kiszoną kapustę i gotować jeszcze godzinę. Doprawić do smaku .Zmieszać mąkę z olejem i zagęścić nią gulasz .Zagotować. Śmietanę rozrobić z odrobiną gorącego sosu od gulaszu i dodać do gulaszu bezpośrednio przed podaniem ( już nie podgrzewać . Wymieszać .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować