Guacamole

5 (1 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszna, zdrowa i odżywcza pasta z awokado bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy oraz składniki mineralne. Jest świetnym dodatkiem do świeżego pieczywa, ale także ryb, mięs lub pieczonych warzyw. Możemy wykorzystać ją także jako dodatek do domowej tortilli lub burgera.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 2 dojrzałe awokado hass*
    - sok z ½ limonki
    - 1 ząbek czosnku
    - ½ małej cebuli
    - ½ słodkiej papryki
    - ½ pomidora
    - mały pęczek natki pietruszki
    - sól i pieprz do smaku

    * Polecam tę odmianę, bo ma kremowy miąższ oraz lekko orzechowy smak.
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Guacamole Pasty

Guacamole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z awokado usuwamy pestki, wydrążamy miąższ, przekładamy do miseczki i rozgniatamy wraz z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku oraz sokiem z limonki. Z pomidora usuwamy miąższ z pestkami, a następnie drobno kroimy. W drobną kostkę kroimy także cebulkę oraz papryki. Natkę pietruszki* siekamy i dodajemy do rozgniecionego awokado. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Porady

Klasyczna wersja serwowana jest najczęściej ze świeżą kolendrą. Jeśli ktoś nie przepada za jej smakiem to wtedy świetnie sprawdzi się natka pietruszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Awokado

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować