Grzybowe koszyczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto francuskie podzielić na 5 części i uformować uszka o szerokości waflowej miseczki.
Ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i piec 15 minut,wyjąć i ostudzić.
2.Na maśle zeszklić cebulę,następnie dodać oczyszczone kurki ,oprószyć solą i pieprzem .
Smażyć na silnym ogniu około 8 minut,aż woda odparuje,przestudzić.
3.Jajka ubić ze śmietaną,doprawić do smaku solą i pieprzem,dodać posiekany szczypiorek i ostudzone kurki,wymieszać.
Masę podzielić na 5 części i wypełnić nią miseczki,ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i natychmiast wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut,wyjąć i
delikatnie zamocować uszka wbijając je do nadzienia, ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze 15 minut.
Komentarze