Grzybowe koszyczki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tej jesieni grzybów pod dostatkiem,polecam chrupiące miseczki wypełnione grzybowym nadzieniem.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 miseczek waflowych
    100 g ciasta francuskiego
    200 g kurek
    6 jajek
    3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
    1/2 pęczka szczypiorku
    1 łyżka masła
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Grzybowe koszyczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto francuskie podzielić na 5 części i uformować uszka o szerokości waflowej miseczki.
    Ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i piec 15 minut,wyjąć i ostudzić.
  • 2. Na maśle zeszklić cebulę,następnie dodać oczyszczone kurki ,oprószyć solą i pieprzem .
    Smażyć na silnym ogniu około 8 minut,aż woda odparuje,przestudzić.
  • 3. Jajka ubić ze śmietaną,doprawić do smaku solą i pieprzem,dodać posiekany szczypiorek i ostudzone kurki,wymieszać.
    Masę podzielić na 5 części i wypełnić nią miseczki,ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i natychmiast wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut,wyjąć i
    delikatnie zamocować uszka wbijając je do nadzienia, ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Śniadanie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować