Grysikowiec z truskawkami i pianką jogurtową z makiem

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto bez pieczenia. Pyszne, z truskawkami.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 12-14 herbatników maślanych
    1 l mleka
    150 g kaszy manny
    sok z połowy cytryny
    3 łyżki cukru
    cukier waniliowy
    400 g truskawek
    330 ml śmietany 30 %
    460 g jogurtu z makiem i marcepanem
    galaretka krystaliczna truskawkowo-waniliowa
    galaretka truskawkowa
    200 ml śmietany 30 % do dekoracji
    truskawki do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Grysikowiec z truskawkami i pianką jogurtową z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dno tortownicy wyłożyć herbatnikami.
    Zagotować mleko i dodać grysik. Gotować, mieszać aż masa zgęstnieje. Dodać cukier, cukier waniliowy i sok z cytryny. Masę wylać na herbatniki. Powciskać oczyszczone, umyte i osuszone truskawki. Wystudzić.
    Galaretkę krystaliczną rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać jogurt i rozpuszczoną, i wystudzoną ( prawie tężejącą ) galaretkę krystaliczną. Wyłożyć na zimną masę grysikową. Wstawić do lodówki, żeby pianka stężała.
    Na piankę wylać tężejącą galaretkę truskawkową. Galaretkę zrobić wg przepisu na opakowaniu. Wstawić do lodówki.
    Śmietanę ubić i przełożyć do rękawa cukierniczego. Jak już ciasto stężeje, udekorować śmietaną wg fantazji i truskawkami.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Mak Kasza manna Marcepan Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Kubanka z jogurtową pianką

To może cię zainteresować