12-14 herbatników maślanych
1 l mleka
150 g kaszy manny
sok z połowy cytryny
3 łyżki cukru
cukier waniliowy
400 g truskawek
330 ml śmietany 30 %
460 g jogurtu z makiem i marcepanem
galaretka krystaliczna truskawkowo-waniliowa
galaretka truskawkowa
200 ml śmietany 30 % do dekoracji
truskawki do dekoracji
Grysikowiec z truskawkami i pianką jogurtową z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dno tortownicy wyłożyć herbatnikami.
Zagotować mleko i dodać grysik. Gotować, mieszać aż masa zgęstnieje. Dodać cukier, cukier waniliowy i sok z cytryny. Masę wylać na herbatniki. Powciskać oczyszczone, umyte i osuszone truskawki. Wystudzić.
Galaretkę krystaliczną rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać jogurt i rozpuszczoną, i wystudzoną ( prawie tężejącą ) galaretkę krystaliczną. Wyłożyć na zimną masę grysikową. Wstawić do lodówki, żeby pianka stężała.
Na piankę wylać tężejącą galaretkę truskawkową. Galaretkę zrobić wg przepisu na opakowaniu. Wstawić do lodówki.
Śmietanę ubić i przełożyć do rękawa cukierniczego. Jak już ciasto stężeje, udekorować śmietaną wg fantazji i truskawkami.
Smacznego.
Komentarze