Ciasto:
450 g mąki pszennej
190 g ciepłej wody
1 żółtko
0.5 łyżeczki soli
Farsz:
500 g mięsa mielonego (ja używam wołowo-wiepszowe)
1 duża cebula
1 mały pęczek natki pietruszki
250 ml bulionu (robię go z jednej kostki rosołowej )
Sól i pieprz do smaku
Gruzinskie pierożki chinakoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso łączymy z drobno posiekaną natką, startą na tarce cebulą oraz bulionem. Całość intensywnie mieszamy przez około 3-4 minuty, do czasu aż mięso wchłonie cały bulion. Na koniec dodajemy sól i pieprz (jeśli bulion był słony, to należy ograniczyć ilość soli).
Z podanych składników zagniatamy ciasto (będzie dość twarde) i następnie wałkujemy je w taki sam sposób, jak na pierogi (niezbyt grubo, ale i nie za cienko).
Z ciasta wykrawamy koła o średnicy ok. 12 cm i na środek każdego z nich nakładamy łyżkę farszu. Przyszczypując ciasto dookoła formujemy sakiewkę mocno zaciskając łączenie.
Pierożki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy przez około 10 minut od czasu do czasu delikatnie je mieszając. Ugotowane pierożki wyjmujemy delikatnie łyżką cedzakową i odkładamy na talerz. (Przy odcedzaniu należy się z nim obchodzić na tyle delikatnie, by nie popękały i nie wypłynął zgromadzony w nich bulion.)
Komentarze