Gruzinskie pierożki chinakoli

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smaczne, proste i szybkie w wykonaniu.

  • 1 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    450 g mąki pszennej
    190 g ciepłej wody
    1 żółtko
    0.5 łyżeczki soli
    Farsz:
    500 g mięsa mielonego (ja używam wołowo-wiepszowe)
    1 duża cebula
    1 mały pęczek natki pietruszki
    250 ml bulionu (robię go z jednej kostki rosołowej )
    Sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Gruzinskie pierożki chinakoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso łączymy z drobno posiekaną natką, startą na tarce cebulą oraz bulionem. Całość intensywnie mieszamy przez około 3-4 minuty, do czasu aż mięso wchłonie cały bulion. Na koniec dodajemy sól i pieprz (jeśli bulion był słony, to należy ograniczyć ilość soli).

    Z podanych składników zagniatamy ciasto (będzie dość twarde) i następnie wałkujemy je w taki sam sposób, jak na pierogi (niezbyt grubo, ale i nie za cienko).

    Z ciasta wykrawamy koła o średnicy ok. 12 cm i na środek każdego z nich nakładamy łyżkę farszu. Przyszczypując ciasto dookoła formujemy sakiewkę mocno zaciskając łączenie.

    Pierożki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy przez około 10 minut od czasu do czasu delikatnie je mieszając. Ugotowane pierożki wyjmujemy delikatnie łyżką cedzakową i odkładamy na talerz. (Przy odcedzaniu należy się z nim obchodzić na tyle delikatnie, by nie popękały i nie wypłynął zgromadzony w nich bulion.)

    Podajemy oprószone świeżo mielonym pieprzem.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować