Ciasto bananowa pokusa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blaszkę 25x30 wykładam papierem do pieczenia, piekarnik ustawiam na 170 stopni góra/dół.
Biszkopt: białka miksuję ze szczyptą soli na sztywną pianę stopniowo dosypując cukier. Do ubitej piany dodaję żółtka i również miksuję. Mąkę przesiewam z proszkiem i kakao i delikatnie mieszając, dodaję do masy jajecznej. Piekę 30min do suchego patyczka.
Masa: galaretki rozpuszczam w 220ml gorącej wody, studzę. Jogurty miksuję ze śnieżkami, stopniowo dolewam gęstniejącą galaretkę. Połowę masy wylewam na biszkopt, układam przekrojone wzdłuż banany i zalewam resztą masy. Na wierzchu układam herbatniki i wkładam do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem dekoruję polewą.
Porady
Biszkopt i herbatniki można nasączyć alkoholem lub lekko słodzoną kawą.
Komentarze