Gruszkowy sernik z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę z proszkiem przesiewamy. Dodajemy miękkie masło, przetarte przez sitko ugotowane żółtka, żółtko surowe, cukier i śmietanę. Zagniatamy ciasto. Schładzamy.
2.Masa: żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy po łyżce mielonego twarogu, następnie budyń, ubitą pianę z białek, aromat i skórkę. Składniki kruszonki zagniatamy, wkładamy do zamrażarki.
3.Tortownicę (śr. 29 cm) natłuszczamy i wylepiamy ciastem. Wykładamy obrane pokrojone w ćwiartki gruszki. Wlewamy masę i posypumrażalnika. Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 °C. jemy startą kruszonką. Pieczemy ok. godziny w 180 °C.
Komentarze