Gruszkowy sernik z kruszonką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Uwielbiam go, chociaż wymaga nieco pracy.

Składniki:

  • Ciasto: 30 dag mąki
    ● 3 ugotowane i 1 surowe żółtko
    ● 5 dag cukru
    ● 15 dag masła
    ● 3 łyżki śmietany
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa: 1/2 kg twarogu
    ● 20 dag cukru
    ● 4 jajka
    ● budyń śmietankowy
    ● skórka z pomarańczy
    Kruszonka: 20 dag cukru
    ● 20 dag masła
    ● 15 dag mąki
    ● 5 dag wiórków kokosowych
    ● aromat
    Oraz: 5 gruszek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Gruszkowy sernik z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z proszkiem przesiewamy. Dodajemy miękkie masło, przetarte przez sitko ugotowane żółtka, żółtko surowe, cukier i śmietanę. Zagniatamy ciasto. Schładzamy.
  • 2. Masa: żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy po łyżce mielonego twarogu, następnie budyń, ubitą pianę z białek, aromat i skórkę. Składniki kruszonki zagniatamy, wkładamy do zamrażarki.
  • 3. Tortownicę (śr. 29 cm) natłuszczamy i wylepiamy ciastem. Wykładamy obrane pokrojone w ćwiartki gruszki. Wlewamy masę i posypumrażalnika. Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 °C. jemy startą kruszonką. Pieczemy ok. godziny w 180 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować