1.
Z podanych składników zagnieść ciasto, schłodzić 30 minut.
Rozwałkować, położyć na wyłożoną pergaminem blachę ,pozakłuwać widelcem, piec przez 15 minut w tem.200 stopni.
Gruszki obrać ,pokroić w kostkę usuwając gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny.
Masło stopić w garnku, wsypać cukier, dodać gruszki ,szczyptę cynamonu i dusić aż owoce zmiękną.
Zmielone orzechy poddusić na maśle z dodatkiem mleka i miodu.
Masę gruszkową wyłożyć na podpieczony spód, upiec ok. 40 minut w tem.180 stopni.
Masę orzechową rozłożyć na nadzieniu gruszkowym ,można też udekorować kawałkami orzechów.
Porady
RADA:
masę orzechową po wylaniu można również zapiec (moim zdaniem ciasto wtedy nabiera lepszego smaku).
Ciasto dobrze schłodzić.
Komentarze