GRUSZKOWIEC

4.5 (181 ocen)

Moim zdaniem to ciasto nad ciastami.

Składniki:



  • CIASTO:
    2 szkl. mąki
    15 dag masła
    Jajko +żółtko
    Cukier waniliowy
    1 szkl. cukru
    Łyżeczka proszku do pieczenia

    NADZIENIE:
    3 łyżki cukru
    1 kg gruszek
    5 dag masła
    Sok z cytryny
    Cynamon

    MASA:
    20 dag orzechów
    3 łyżki miodu
    3 łyżki mleka
    15 dag masła
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery

Gruszkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Z podanych składników zagnieść ciasto, schłodzić 30 minut.
    Rozwałkować, położyć na wyłożoną pergaminem blachę ,pozakłuwać widelcem, piec przez 15 minut w tem.200 stopni.
    Gruszki obrać ,pokroić w kostkę usuwając gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny.
    Masło stopić w garnku, wsypać cukier, dodać gruszki ,szczyptę cynamonu i dusić aż owoce zmiękną.
    Zmielone orzechy poddusić na maśle z dodatkiem mleka i miodu.
    Masę gruszkową wyłożyć na podpieczony spód, upiec ok. 40 minut w tem.180 stopni.
    Masę orzechową rozłożyć na nadzieniu gruszkowym ,można też udekorować kawałkami orzechów.

Porady

RADA: masę orzechową po wylaniu można również zapiec (moim zdaniem ciasto wtedy nabiera lepszego smaku). Ciasto dobrze schłodzić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować