Gruszkowiec z piernikami i serkiem homogenizowanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ciasto: mąkę przesiej przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaj zimne masło, cukier i posiekaj dokładnie nożem. Następnie dodaj żółtka, jajko, śmietanę i zagnieć ciasto. Ciasto wyłóż na blachę o wymiarach 24 na 38 cm. Piecz około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
2.2. Masa gruszkowa: masło podgrzej, wrzuć gruszki, wlej wodę i duś na wolnym ogniu , aż będą miękkie. Następnie wrzuć galaretkę, żelatynę i podgrzewaj , aż do rozpuszczenia. Odstaw masę do przestudzenia.
3.3. Masa biała: żelatynę rozpuść we wrzątku i mieszaj, aż się całkowicie rozpuści. Serek zmiksuj z tężejącą żelatyną.
4.4. Na wystudzone ciasto przełóż tężejącą masę gruszkową, pierniki i masę białą. Schłodź w lodówce przez kilka godzin.
Komentarze