GRUSZKOWA PYCHOTKA

5 (187 ocen)

Bardzo delikatne i pyszne ciasto.Taki zestaw warstw w połączeniu z tak przygotowanymi gruszkami nadaje ciastu wyjątkowy smak i wygląd.Doskonałe ciasto do niedzielnej kawki lub świąteczny stół.

Składniki:

  • 1,50 kg.gruszek
    1 l. wody
    3 szk.cukru
    3/4 szk. soku cytrynowego /może być gotowa cytrynka z butelki/
    1 łyżeczka olejku cytrynowego
    SKŁADNIKI NA POSZCZEGÓLNE WARSTWY.

    BISZKOPT;

    6 jajek
    0,5 szk.mąki
    0,5 szk. kartoflanki
    3/4 szk.wiórek kokosowych
    3/4 szk.cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli.

    WARSTWA I ŚMIETANOWO SEROWA

    1/4 l. śmietany 30%
    250 g. serka Mascarpone
    2 op. śmietan fix

    WARSTWA II GRUSZKOWA

    gruszki z zalewu
    1 l. zalewy z gruszek
    10 łyżeczek żelatyny spożywczej bez gotowania

    WARSTWA III ŚMIETANOWO CZEKOLADOWA

    0,5 l. śmietany 36%
    200 g. białej czekolady
    2 łyżeczki żelatyny spożywczej bez gotowania

    WARSTWA IV POSYPKA

    10 dkg. wiórek kokosowych
    1/4 tabliczki czekolady mlecznej.
    v
Wystaw ocenę:

5 (187 ocen)

Zobacz również:

Desery

Gruszkowa pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gruszkowa pychotka 1. Przygotowanie gruszek.
    Gruszki umyć,obrać,pokroić w ćwiartki,usunąć gniazda nasienne i zamoczyć w wodzie z dodatkiem octu lub soku z cytryny by nie ściemniały.
    W garnku zagotować wodę z pozostałymi składnikami,dodać gruszki i gotować około 10 min.zdejmując ewentualne szumki.Całość wynieść w chłodne miejsce do całkowitego przestudzenia.Zimne gruszki przelać przez sito,zalewę również zachować.





  • gruszkowa pychotka 2. Upiec biszkopt.Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli,ciągle ubijając wsypywać cukier,dodać rozmącone żółtka.Nie przerywając ubijania wsypywać porcjami przesiane przez sito obie mąki z proszkiem do pieczenia,wymieszać.Na koniec dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.Całość wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,wyrównać,wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec 20 min.Po upieczeniu chwilę pozostawić w piekarniku.Wyjąć,przestudzić i podzielić na dwa blaty ciasta.
  • gruszkowa pychotka 3. Na blaszce ułożyć pierwszą część biszkoptu.Przygotować warstwę śmietanowo serową.Śmietanę ubić z śmietan fixem na sztywno,zmniejszyć obroty miksera i porcjami dodawać serek mascarpone,mieszać do całkowitego połączenia się masy.Wyłożyć na biszkopt
  • gruszkowa pychotka 4. Wyrównać i przykryć drugim blatem biszkoptu.
  • gruszkowa pychotka 5. Na cieście ułożyć gęsto gruszki .Z zalewy odlać 1 l do garnka,zagotować i gorącym rozpuścić żelatynę,pozostawić do przestudzenia.Gęstniejącą zalewą zalać gruszki.
  • gruszkowa pychotka 6. Przykryć warstwą śmietanowo czekoladową.W garnku podgrzać śmietanę,włożyć połamane czekolady i podgrzewać do czasu jej rozpuszczenia,pozostawić do schłodzenia.Zimną śmietanę ubić dodając suchą żelatynę na sztywną pianę i zalać warstwę gruszkową.Całość posypać wiórkami kokosowymi i startą na drobnych oczkach czekoladą.

Porady

Gruszki można przygotować dzień wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować