Gruszki ziemniaczane

4.49 (149 ocen)

Wyglądają naprawdę apetycznie.

Składniki:

  • 1kg ziemniaków
    3 jajka
    Sól
    Gałka muszkatołowa
    Bułka tarta
    Olej
Wystaw ocenę:

4.49 (149 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Gruszki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, ugotować i rozgnieść. Jeśli po ugotowaniu są zbyt wilgotne, należy je odparować w piekarniku na blasze w temperaturze 160 stopni. Przetarte ziemniaki wymieszać z żółtkami, doprawić solą i gałką muszkatołową. Około 80 do 100g masy ziemniaczanej uformować w rękach tak, aby powstał kształt gruszki, a następnie panierować w ubitej pianie z białek i tartej bułce. Smażyć we fryturze na złoty kolor. Ogonek gruszki można zrobić z kawałka spaghetti. Jako listek może służyć włożony z boku liść laurowy.

Porady

Można je podawać jako przystawkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować