Ta lekka sałatka bardzo smakuje wszystkim domownikom. Jest łatwa do zrobienia. Lubię też piec ciasta i gotować dla rodziców i brata. Moją pasją są podróże i literatura.
Gruszki z rukolą i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na sos mieszamy
i odstawiamy. W naczyniu żaroodpornym
mieszamy oliwę
z miodem, pieprzem i octem
balsamicznym. Wsypujemy
orzechy i ponownie mieszamy. Pieczemy ok. 10 minut w piekarniku
rozgrzanym do temperatury
180 °C. Gdy orzechy
lekko zbrązowieją (należy uważać,
żeby ich nie przypalić),
wyjmujemy i studzimy.
2.Sałaty myjemy, osuszamy
(kilka listków rukoli odkładamy),
lodową rwiemy w kawałki.
Polewamy sosem.
Gruszki myjemy, osuszamy,
obieramy i kroimy w plastry.
Sałaty rozkładamy na talerzach.
Układamy gruszki i posypujemy
orzechami. Dekorujemy
listkami rukoli.
Komentarze