Grubaśne słodziaki

4.5 (197 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne, pulchne, śmietanowe paczuszki z cukrem pudrem.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 250 gramów
    - duże jajko: 1 sztuka
    - śmietana 18% kwaśna: 100 mililitrów
    - soda oczyszczona: 1 łyżeczka
    - cukier: 3 łyżki
    - sól: 1 szczypta
    - cukier puder do posypania: 2 łyżki
    - olej do smażenia: 1 szklanka
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy

Grubaśne słodziaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sodziaki 1. Wszystkie składniki wsypujemy do miski i szybko zagniatamy.
    ( Ciasto powinno mieć konsystencję nieco rzadszą niż ciasto na pierogi ).

    Rozwałkowujemy na grubość około 1 cm.

    Kroimy na romby.

    Smażyć na głęboki oleju po ok. minutce z każdej strony.

    Osuszamy na papierowym ręczniku.

    Posypujemy cukrem pudrem.

    Zajadamy!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować