Grochówka na wędzonce

4.97 (155 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Wspaniała, gęsta , syta i rozgrzewająca grochówka, ugotowana na wędzonym mięsie . Uwielbiam taką grochówkę ,która jest gotowana w całości na wędzonym mięsie.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5kg mięsa różnego wędzonego np. boczek, żeberka,karkówka, kiełbasa.
    0,5 kg łuskanego grochu
    pół pora
    3 liście laurowe
    5 ziaren angielskich
    1 łyżka soli
    3 litry wody
    2 marchewki
    5 ziemniaków
    1 cebula
    100 g smalcu
    2 łyżki octu
    2 łyżki majeranku
Wystaw ocenę:

4.97 (155 ocen)

Zobacz również:

Zupy Grochówka

Grochówka na wędzonce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wędzonka 1. Połowę mięsa wędzonego odkrawam i wkładamy do garnka.
  • zupa 2. Dodajemy por, liście laurowe, ziele angielskie i sól. Zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu.
  • wędzonka 3. Pozostałą część wędzonego mięsa kroimy w średniej wielkości kawałki i podsmażamy na połowie smalcu.
  • zupa 4. Dodaj przesmażone mięso do garnka.
  • zupa 5. Wsyp połowę opłukanego grochu.
  • cebula 6. Obraną cebulę drobno posiekaj i podsmaż na smalcu.
  • zupa 7. Obraną i pokrojoną marchew razem z cebulą dodaj do zupy. Gotuj 20 minut.
  • zupa 8. Następnie dodaj obrane i pokrojone w większą kastę ziemniaki. Wrzuć resztę grochu i majeranek.
  • Zupa 9. Całość gotuje na wolnym ogniu aż groch zmięknie. Mięso ,które pozostało w całości wyjmuję, kroję na większa kostkę , podsmażam na patelni i dodaje do zupy. Doprawiamy do smaku octem i jeśli jest mało słona to solą.

Porady

Warto do zupy dodać najpierw połowę grochu, aby się rozgotował i zagęścił zupę,a resztę grochu dodać pod koniec gotowania,aby pozostał w całości.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek wędzony Groch Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować